Linkovi

Mubarak se ne povlači


Demonstranti na trgu Tahrir, Kairo, 10. frebruar 2011.
Demonstranti na trgu Tahrir, Kairo, 10. frebruar 2011.

Egipatski predsednik Hosni Mubarak preneo je ovlašćenja na svog potpredsednika ali insistira na tome da će ostati na položaju do septembarskih izbora. Njegovo saopštenje preko državne televizije u četvrtak uveče razgnevilo je anti-vladine demonstrante koji su se nadali da će predsednik objaviti da podnosi ostavku.

Posle govora predsednika Mubaraka, usledilo je glasno, razočarano skandiranje hiljada demonstranata koji su se okupili na Trgu Tahrir u Kairu. Neki od njih su mahali cipelama, izražavajući gnev i nepoštovanje prema predsedniku.

Nada demonstranata je ojačala kada im se jedan vojni komandant ranije u toku dana obratio i rekao da će 82-godišnji predsednik ispuniti njihove zahteve. Mubarakovi protivnici traže njegovu hitnu ostavku ali te reči nisu čuli u četvrtak uveče, kada se čovek koji vlada Egiptom gotovo 30 godina obratio naciji preko državne televizije.

Mubarak je rekao da prenosi deo ovlašćenja na novoimenovanog potpredsednika, i dodao da će raditi na sprovodjenju mirne tranzicije vlasti, ali nije precizirao koja to ovlašćenja prenosi na Omara Sulejmana. Mubarak je rekao da nikada neće podleći stranom pritisku da podnese ostavku.

Izbori u Egiptu su zakazani za septembar, a Mubarak je obećao da se neće ponovo kandidovati. To saopštenje, pre nekoliko dana, nije zaustavilo proteste koji traju od 25. januara i povremeno su dovodili do nasilja.

Mubarakov potpredsednik se takodje obratio Egipćanima preko televizije ubrzo posle govora njihovog lidera, i pozvao demonstrante da se vrate na posao. Medjutim, nema naznaka da su oni spremni da se poslušaju taj poziv. Novi veliki protesti očekuju se u petak, posle muslimanske molitve.

Inače, početkom dana, Vrhovni vojni savet je održao sastanak bez vrhovnog komandanta - predsednika Mubaraka. Vojska je ranije preko državne televizije saopštila da podržava „legitimne zahteve naroda“. Portparol je izjavio da Vrhovni vojni savet utvrđuje mere koje bi mogle da se primene da bi se „zaštitili“ zemlja i narod.

Lekari u belim mantilima i advokati u crnim odorama su tokom dana preplavili Trg Tahrir, povezujući radnike u štrajku sa demonstrantima. Pored stalnih protesta hiljada demonstranata u prestonici, opoziija je organizovala i sindikalne proteste širom Egipta, koji utiču na turizam, tekstilnu industriju i rad železnica i same vlade.

XS
SM
MD
LG