Linkovi

Novi stav SAD o Egiptu


Potpredsednik Egipta razgovara sa predstavnicima demonstranata
Potpredsednik Egipta razgovara sa predstavnicima demonstranata

Tokom proteklih nedelja, američki stav prema sučeljavanju egipatskih demonstranata i vlade u Kairu se menjao. Sjedinjene Države su juče podržale razgovore egipatskog potpredsednika Omara Sulejmana i predstavnika opozicionih grupa i sporiji proces od onog za koji se Vašington ranije zalagao. Jedan od analitičara je to prokomentarisao rečima „novi dan, još dve američke politike“.

Mnogi demonstranti protiv vlade su podigli šatore na Trgu Tahrir, odnosno nešto trajniji smeštaj za, kako kažu, mogući duži boravak na tom prostoru, dok nastavljaju da traže ostavku predsednika Hosnija Mubaraka.

Sjedinjene Države su na početku nazvale Egipat stabilnom zemljom koja radi na reformi. Potom je predsednik Obama počeo da vrši pritisak da tranzicija počne odmah. Prošlog petka, mediji su izvestili da su američki i egipatski predstavnici razgovarali o skoroj Mubarakovoj ostavci. Predsednik Egipta je trebalo da se odrekne vlasti i preda je prelaznoj vladi na čelu sa potpredsednikom Omarom Sulejmanom. Medjutim juče, administracija izgleda da se predomislila, što je nagovestio i portparol Bele kuće Robert Gibs.

Portparol Bele kuće Robert Gibs
Portparol Bele kuće Robert Gibs

Ovo je početak procesa – procesa za koji znamo da će obuhvatiti niz koraka.“

Slično je rekao i portparol Državnog sekretarijata Pi Džej Kroli.

„Uloga predsednika Mubaraka sada zavisi od njega i egipatskog naroda.“

Dejvid Otavej, koji radi u Centru „Vudro Vilson“, frustriran je kontradiktornim saopštenjima.

„Iskreno se pitam da li oni procenjuju složenost unošenja promena u ustavne okvire.“

Prema važećem Ustavu, ukoliko predsednik Mubarak podnese ostavku, vlast bi preuzeo predsednik Parlamenta i izbori bi bili zakazani u roku od 60 dana. Stručnjak za Bliski istok Viliam Dobson kaže da se Egipatska vlada, čak i ako Sulejman bude vodio primopredaju vlasti, možda neće mnogo razlikovati.

Svrgavanje Mubaraka nije isto što i promena egipatske vlade. I dalje ostajete sa vojnim režimom koji može da izabere novog Mubaraka da vodi i bude lice režima. To postaje nešto vrlo privlačno, jer ljudi mogu da steknu osećaj da su stvarno promenili režim, mada su u stvari to isti generali.“

Otavej kaže da bi to za Bliski istok bilo normalno.

„U arapskom svetu nema primera da je arapska armija rodila demokratiju.“

Otavej sugeriše da Obamina administracija javno objavi rokove za određene reforme. Tek tada, ukazuje on, demonstranti će osetiti da neko čuje njihove brige i da se sprovode promene.

XS
SM
MD
LG