Linkovi

Povratak kovačkog zanata


Kovački alat

Tradicionalno, kovači su pravili potkovice i alat. Sa pojavom nove tehnologije i masovne proizvodnje pre jednog veka, njihov posao počeo je da zastareva. Međutim, danas ovaj zanat, koji je pao u zaborav - izgleda ponovo oživljava.

Kurt Velč pravi ružu.

“Hoću da list stoji iznad ovog dela, koji se zove uvojak. Kada bude gotovo tačno će vam stati u ruku, bilo da ste dešnjak ili levak”.

Čarli Pertikari pravi otvarač za pisma.

“Prodao sam ih, a nekoliko i sam koristim kod kuće. Volim da ih poklanjam, jer je to nešto vrlo lično”.

Pertikari i Velč koristeradionicu u jednom parku nadomak Vašingtona. Oni su članovi Udruženja kovača Potomka – neprofitne organizacije koja podučava nove generacije ovom starom zanatu. Kurt Velč, inače programer, učlanio se u udruženje pre dve godine.

“Momentalno sam bio fasciniran umetničkim aspektom ovog zanata i magijom koju pruža rad sa metalom”.

Pomenuto udruženje počelo je sa radom pre 30 godina i imalo je 20 kovača, da bi danas broj članova porastao na 200. Većini je ovaj zanat hobi, ali među članovima ima i umetnika. Advokat Majkl Briskin je predsednik udruženja.

Programer Kurt Velč
Programer Kurt Velč

“Imamo svetlu budućnost. Sve se više udruženja formira u ovoj oblasti, pa se takoreći takmičimo za članove sa drugim udruženjima. U svakom slučaju, za kovački zanat je vrlo pozitivno što raste broj udruženja”.

Jedno od takvih udruženja je i “Asocijacija kovača srednjeg Atlantika”. Grupa je nedavno proslavila osmu godišnjicu u Kordovi, u saveznoj državi Merilend, gde su profesionalni kovači pokazivali svoje umeće privukavši oko 150 posetilaca. Pej Anderson, predsednik Asocijacije kovača umetnika Severne Amerike bio je među prisutnima. On kaže da njegovo udruženje ima četiri hiljade članova širom sveta.

“Internet, Jutjub, Fejsbuk - te društvene mreže su zaista pomogle našoj organizaciji i kovačkom zanatu širom sveta, jer je sada mnogo lakše doći do informacija, postati aktivni učesnik, učiti. Pre 30 godina bilo je jako teško pronaći kovača”.

Anderson dodaje da se, pored toga što i dalje služi za obavljanje nekih tradicionalnih poslova, kovački zanat sada udaljio od svojih isključivo funkcionalnih korena.

Sada ima više umetničku formu, ljudi ga koriste za pravljenje skulptura, za arhitekturu, da ukrase svoje domove i bašte”.

U vašingtonskoj radionici, Čarli Pertikari privodi kraju otvarač za pisma, dok Kurt Velč obavlja završne radove na ruži.

“Baš je lepo ispala”.

Pertikari kaže da ne postoji ništa kao kada parče običnog metala postane prelepi predmet, koji je napravio sopstvenim rukama.

XS
SM
MD
LG