Linkovi

Takmičenje u štednji energije


Energetska efikasnost jedan je od prioriteta Obamine administracije

U prvom Nacionalnom takmičenju zgrada, američka Agencija za zaštitu prirode pozvala je timove širom Amerike da u zgradama u kojima žive ili rade smanjuju prekomernu potrošnju energije. Stambene i poslovne zgrade u Sjedinjenim Državama troše oko 40 odsto ukupne energije, a Obamina administracija želi da pokaže da je taj trošak moguće smanjiti.

Zgrade su veliki rasipnici energije. Zbog toga je predsednik Obama nedavno na Univerzitetu države Pensilvanije promovisao plan za povećanje energetske efikasnosti poslovnih zgrada.

"Smanjenje potrošnje energije u zgradama jedan je od najbržih, najlakših i najjeftinijih načina za štednju novca, smanjenje zagađenja i otvaranje radnih mesta. To ćemo i da sprovedemo", rekao je Obama.

Obama je obišao laboratorije pomenutog univerziteta u kojima naučnici razrađuju nove tehnologije za smanjenje rasipanja energije u poslovnim zgradama, kao što je zgrada robne kuće Sirs, u Glen berniju, u Merilendu, kojom upravlja Ed Maunz.

"Zgrada radi 24 sata dnevno iako mi nismo sve vreme u njoj. Zgrada ove veličine može da utroši mnogo energije ako ne primenjuje metode za štednju", kaže Maunz.

U okviru takmičenja, uprava zgrade je najpre pregledala i podesila sve klima uređaje instalirane na krovu. Sve sijalice - ukupno 15 hiljada - zamenjene su efikasnijim, a ugrađeni su i detektori pokreta koji gase svetlo u prostorijama kada u njima nema ljudi.

"Ako vam nešto nije potrebno i niko ga ne koristi, zašto bi to nešto bilo uključeno?", kaže Ed Maunz.

Sve sijalice u jednoj od zrada zamenjene su efikasnijim
Sve sijalice u jednoj od zrada zamenjene su efikasnijim

Potrošnja energije smanjena je za 31 odsto, što je smanjilo račun za struju za 46 hiljada dolara. Prodavac na odeljenju elektronike, Džonatan Bušel, bio je uključen u tu akciju.

"Pazili smo da svi televizori budu isključeni posle određenog vremena, a posle kraja radnog vremena i sve ostalo. Strogo smo vodili račun o tome da štedimo energiju gde god možemo", kaže Bušel.

To što je urađeno u ovoj zgradi lako je učiniti i drugde uz male ili nikakve troškove, kaže Dženifer Aman, direktorka Programa za zgrade u Američkom savetu za energetski efikasniju privredu.

"Revizija rada i održavanja je sjajna prilika za podešavanje sistema i možda izmenu nekih njegovih delova, što može da dovede do istinskih ušteda energije bez velikih ulaganja", kaže Aman.

Jednogodišnjim programom sprovedenim u jednoj poslovnoj zgradi u Arlingtonu, u Virdžiniji, potrošnja je smanjena za 28 odsto. Uvedeni su efikasnija rasveta, modernizovani klima uređaji i uveden kompjuterizovani sistem za nadzor potrošnje. Funkcioner kompanije koja je vlasnik zgrade, Majk Vilijams, kaže da sve zavisi od saradnje kompanija koje su unajmile prostor.

"Ugrađena tehnologija je jedna stvar, ali značajan deo je bila promena ponašanja ljudi i njihov stav prema energiji", kaže Vilijams.

Predsednik jedne od tih kompanija, Stiv Larkin, kaže da se ponašanje zaposlenih uklapa u gledište organizatora takmičenja zgrada.

"To znači gašenje svetla i gašenje kompjutera po završetku posla. Takođe, spuštanje roletni kada je sunčan dan, a podizanje kada je hladno i kada nam je sunce potrebno", kaže Larkin.

Dženifer Aman iz Američkog saveta za energetski efikasniju privredu kaže da je takmičenje pokazalo mnoge mogućnosti za uštedu energije, dodajući da takav stav ima mnogo smisla - kako za sopstveni novčanik tako i za čitavu planetu.

XS
SM
MD
LG