Linkovi

14. dan na trgu Tahrir


Egipatski predsednik Omar Sulejman razgovarao je juče u Kairu sa predstavnicima jednog dela opozicije
Egipatski predsednik Omar Sulejman razgovarao je juče u Kairu sa predstavnicima jednog dela opozicije

Hiljade pristalica opozicije u Egiptu već 14. dan okupira kairski trg Tahrir, zahtevajući ostavku predsednika Hosnija Mubaraka, uprkos tome što je njegova vlada ponudila nove političke ustupke.

Aktivisti su proveli još jednu noć na trgu i danas nastavili protest u opuštenoj atmosferi, obećavajući da će istrajati sve dok Mubarak ne napusti položaj na kome je već gotovo 30 godina.

Prošle nedelje taj kairski trg bio je poprište žestokih sukoba između Mubarakovih protivnika i pristalica, u kojima je bilo i mrtvih i povređenih. Od 25. januara stotine hiljada Egipćana izlazilo je na ulice Kaira i drugih gradova u znak protesta protiv Mubarakovog režima. Ujedinjene nacije su saopštile da je u nasilju povezanom sa protestima ubijeno više od 300 ljudi.

Egipatske opozicione grupe koje podržavaju proteste pretežno predvođene studentima, kažu da vlada nije usvojila njihov najvažniji zahtev da Mubarak odmah ode sa položaja. Pomenute grupe kažu da ustupci koje im je na jučerašnjem sastanku ponudio potpredsednik Omar Sulejman nisu dovoljne, ali da predstavljaju prvi korak u dijalogu.

Nije poznato kada će biti održan novi sastanak predstavnika vlade i opozicije.

Egipatska vlada kaže da je Sulejman pristao na osnivanje odbora pravnih i političkih ličnosti za donošenje ustavne reforme, koja bi omogućila da više kandidata učestvuje na izborima za predsednika. Vlada kaže da bi odbor trebalo da dovrši posao do prve nedelje u martu.

Tokom jučerašnjeg sastanka Sulejman je takođe ponudio ublažavanje ograničenja slobode štampe i ukidanje omrznutog zakona o vanrednom stanju, čim to bezbdnosna situacija bude dozvolila. Pomenuti zakon, koji je Mubarak doneo 1981. kada je došao na položaj, pruža egipatskim snagama bezbednosti široka ovlašćenja da zatvaraju osobe koje se smatraju opasnim po državu.

Jedan od vođa egipatske opozicije, dobitnik Nobelove nagrade za mir Mohamed ElBaradej, nije bio pozvan na razgovore sa vladom. U intervjuu za američku televizijsku mrežu NBC, ElBaradej je kritikovao taj sastanak kao "maglovit" dodajući da "u ovom trenutku niko ne zna ko s kim razgovara".

XS
SM
MD
LG