Linkovi

Obama: Egipat se neće vratiti na staro


Američki predsednik Barak Obama
Američki predsednik Barak Obama

Američki predsednik Barak Obama ne veruje da Egipat može da se vrati na situaciju koja je vladala pre nego što su krajem januara prodemokratski protesti počeli da se šire zemljom.

U sinoćnem intervjuu za televizijsku mrežu Foks njuz, Obama je izrazio uverenje da bi mirni politički transfer vlasti u Egiptu mogao da dovede do predstavničke vlade koja bi bila partner Sjedinjenim Državama.

Egipatski antivladini aktivisti već dve nedelje održavaju masovne ulične demonstracije u više gradova zahtevajući da predsednik Hosni Mubarak odmah napusti položaj posle skoro 30-godišnjeg upravljanja zemljom. Mubarak je obećao da se neće ponovo kandidovati za predsednika na izborima koji treba da se održe u septembru.

Obama je takođe istakao da Sjedinjene Države ne mogu da, kako se izrazio, „silom diktiraju“ koliko brzo treba Mubarak da siđe sa vlasti. Ali je podvukao da bi egipatski predsednik trebalo da odmah otpočne prenos vlasti.

Američki predsednik je nastojao da umanji značaj Muslimanskog bratstva u procesu stvaranja nove vlasti, rekavši da je taj islamistički pokret samo jedan od mnogih političkih frakcija u Egiptu, koji nema podršku većine stanovništva.

Muslimansko bratstvo je najorganizovanija opoziciona grupa u zemlji. Obama je potvrdio da su neke, kako je rekao, „ideološke struje“ u tom pokretu, antiamerički orijentisane.

XS
SM
MD
LG