Linkovi

Jordan: Demonstranti traže reforme


Protesti u prestonici Jordana, Amanu
Protesti u prestonici Jordana, Amanu

Stotine demonstranata protestovale su danas u Jordanu kako bi izvršile pritisak na novoizabranog premijera da započne obećane političke reforme.

Demonstracije u Amanu održane su samo dan nakon što su se predstavnici glavne opozicione islamističke partije sastali sa kraljem Abdulahom kako bi razmotrili njihove zahteve. Dok neki pozivaju premijera Marufa Al Bahita da podnese ostavku, lideri opozicionog Muslimanskog bratstva saopštili su da će mu pružiti šansu da sprovede reforme.

Kralj Abdulah raspustio je svoju vladu ranije ove sedmice nakon nekoliko nedelja antivladinih protesta podstaknutih situacijama u Tunisu i Egiptu. Posle jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Muslimanskog bratstva, kralj Abdulah je priznao da su reforme spore.

On je rekao da bi sve partije trebalo da saradjuju kako bi se povećala uloga gradjana u donošenju odluka. Jedan od glavnih zahteva Bratstva je promena ustava kako bi se parlamentu dala veća kontrola u izboru premijera, što je trenutno isključivo pravo kralja.

XS
SM
MD
LG