Linkovi

Obama: Nasilje neprihvatljivo


Prizor sa današnjih prodemokratskih demonstracija u Kairu
Prizor sa današnjih prodemokratskih demonstracija u Kairu

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da Egipat treba da odmah načini tranziciju ka prelaznoj vladi. On je dodao da je nasilje protiv novinara, aktivista za ljudska prava i mirnih demonstranata u Egiptu – neprihvatljivo.

Posle susreta sa kanadskim premijerom Stivenom Harperom u Vašingtonu, Obama je, komentarišući krizu u Egiptu, ocenio da je potrebno da odmah započne proces tranzicije koji će voditi ka poštenim izborima. On je, medjutim, naveo da će o budućnosti te zemlje i detaljima tranzicije odlučivati egipatski narod.

Američki zvaničnici, u medjuvremenu, navode da Obamina administracija razmatra sa egipatskim funkcionerima predlog da egipatski predsednik Hosni Mubarak odmah podnese ostavku i prenese vlast na potpredsednika Omara Sulejmana, uz podršku egipatske vojske.

Prema istom anonimnom zvaničniku, pomenuti predlog takođe predviđa da prelazna vlada pozove članove većeg broja opozicionih grupa, uključujući zabranjenu grupu Muslimansko bratstvo, da započnu reviziju izbornog sistema radi održavanja slobodnih i pravednih izbora u septembru.

U jučerašnjem razgovoru za američku televizijsku mrežu Ej-bi-si, načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen upozorio je na opasnost od ukidanja vojne pomoći Egiptu, ističući da je dobio uveravanja od egipatskih kolega da vojnici neće pucati na demonstrante.

XS
SM
MD
LG