Linkovi

Oporavak američkih autokompanija


Jedna od američkih fabrika za proizvodnju automobila
Jedna od američkih fabrika za proizvodnju automobila

Izveštaji o prihodima tri najveća američka proizvođača automobila pokazuju da je 2011. krenula dobro. Domaća prodaja u januaru porasla je za 18 odsto, nagoveštavajući povećano interesovanje potrošača. Ali kako profit proizvođača sve više zavisi od prodaje u inostranstvu, javlja se zabrinutost da potražnja opada u zemljama u naglom razvoju, kao što je Kina.

Prodaja u januaru je rasla jer su Amerikanci kupovali kola više nego prošle godine. Prodaja Dženeral motorsa porasla je za 22, Forda za 13, a Krajzlera za 23 odsto. Posle duboke recesije u kojoj Dži-em i Krajzler umalo nisu propali, trojica najvećih sada su se oporavila, kaže analitičar sajta edmunds.com, Džeremi Envil.

"Smanjili su strukturalne troškove i sada su u stanju da zarađuju i pri znatno nižem obimu prodaje. Mislim da je ključ u tome da se troškovi za marketing i razni popusti drže pod kontrolom i u skladu sa potražnjom", kaže Envil.

Ali uprkos poboljšanju domaće prodaje, profitabilnost američkih proizvođača sve više zavisi od izvoza. Prošle godine, prvi put u svojoj stogodišnjoj istoriji, Dži-em je u Kini prodao gotovo 2 i po miliona automobila i kamioneta - više nego u Americi. Ford je prodao gotovo 600 hiljada, ali ubrzano sustiže Dži-em. Džej Mejs je Fordov potpredsednik za dizajn.

"Kina je fantastično veliko tržište koje raste. U Kini živi milijardu i 300 miliona ljudi koji godišnje kupuju oko 14 miliona automobila. A posebno se traže mali automobili", kaže Mejs.

Ali ta potražnja možda počinje da se usporava. Na kineske puteve svakodnevno izlazi 2 hiljade novih vozila pa je Peking počeo da ograničava izdavanje novih registracija kako bi smanjio zagušenja. Takve mere mogle bi da ograniče i prodaju. Međutim pekinški diler Su Ćing kaže da za sada restrikcije ne deluju.

"Ovog meseca prodaja naglo raste. Praktično smo rasprodati. Vrlo je moguće da će registracije biti ograničavane ali ne verujem da će to imati veći uticaj na prodaju, jer su kola porodična potreba", kaže Su.

Pošto je prošle godine prodaja automobila u Kini porasla za više od 30 odsto ove godine se očekuje umereniji rast. Američki proizvođači su uvereni da će se njihova vozila i dalje tražiti, ali analitičari te industrije kažu da ih trenutno više zabrinjava rast cena nafte, što bi moglo da utiče na potražnju i primora potrošače da kupuju manja vozila koja donose i manju zaradu.

XS
SM
MD
LG