Linkovi

Protesti u Egiptu motivišu druge


Prizor sa prodemokratskih demonstracija u Sani, glavnom gradu Jemena
Prizor sa prodemokratskih demonstracija u Sani, glavnom gradu Jemena

Širom arapskog sveta građani izlaze na ulice negodujući protiv svojih vlastodržaca.

U Jemenu, desetine hiljada demonstranata izašlo je na ulice Sane nazivajući to "danom gneva" i skandirajući "Ne korupciji, ne diktaturi".

Zabrinut zbog širenja nezadovoljstva u arapskom svetu predsednik Ali Abdula Saleh, koji je na vlasti od 1978. godine, obećao je da će napustiti položaj po isteku mandata, 2013. Njegove pristalice održale su kontrademonstracije u Sani.

Lufti Šatara, iz jemenske novinske agencije Aden pres, kaže da su se jemenski demonstranti ugledali na Tunis.

"Ono što se desilo u Tunisu pružilo je ljudima na Bliskom istoku veru u sebe", kaže Šatara.

To je podstaklo nagađanja da bi taj domino efekat mogao da se proširi arapskim svetom.

Bliskoistočni analitičar u londonskom Čatam hausu, Nadim Šahadi, smatra da je sve počelo još 2003. godine.

Protesti u Tunisu
Protesti u Tunisu

"Mislim da je sve počelo rušenjem statue Sadama Huseina. To je bio ogroman šok za region jer je pokazalo koliko su vlastodršci nejaki, da su u stvari prazne ljušture. Čitav model arapske diktature je demistifikovan", kaže Šahadi.

Šahadi kaže da je ogromna brzina kojom su se protesti učvrstili - prvo u Tunisu, a sada u Egiptu - pokazala da je Obamin pristup pružanja ruke arapskim diktatorima i režimima zastareo.

"To je bilo okej prošle nedelje, ali danas je apsurdno. Moraće da se razmisle i premisle i prilagode promenama na terenu", kaže Šahadi.

Brzina i obim promena iznenadili su međunarodnu zajednicu. Šahadi upozorava da bi u Jemenu Zapad morao brže da reaguje.

"Ako međunarodna zajednica ne uzme događaje u Jemenu za ozbiljno desiće se nova Somalija ili nešto još gore, jer tamo postoji Al-Kaida, postoje političke razlike, plemena, oružje, nezaposlenost.. pa će biti gore nego u Kairu", kaže Šatara.

Izraza podrške egipatskim demonstrantima bilo je u Maroku i drugim arapskim zemljama. Demonstranti imaju osećaj da zamah dobija na snazi, kaže aktivista za ljudska prava Kalid Sefijani.

"Egipatska i tuniska revolucija su dve snažne poruke liderima u arapskom i muslimanskom svetu da treba da vrate dostojanstvo svojim narodima, iskorene korupciju, zaustave pljačkanje bogatstva njihovih zemalja, mučenja i nepoštovanje zakona ili će doživeti istu sudbiju kao Egipat i Tunis", kaže Sefijani.

Analitičari se slažu da je Egipat toliko važna država u regionu da će ono što se bude dogodilo u njemu uticati na budućnost čitavog arapskog sveta.

XS
SM
MD
LG