Linkovi

Egipatska policija počela sa hapšenjima


Protivnici egipatske vlade pomažu jednom od ranjenih u današnjim sukobima na kairskom trgu Tahrir
Protivnici egipatske vlade pomažu jednom od ranjenih u današnjim sukobima na kairskom trgu Tahrir

Egipatski vojnici počeli su da hapse demonstrante dok se nastavljaju sukobi izmedju pristalica predsednika Hosnija Mubaraka, i njegovih protivnika koji traže da on smesta sidje s vlasti. U najnovijem nasilju ubijeno je najmanje petoro ljudi a stotine su povredjene.

Hapšenja su usledila posle noći intenzivnog nasilja u egipatskoj prestonici u kojem su se dve strane gadjale kamenicama, palicama i Molotovljevim koktelima. Došlo je i do pucnjave iz automatskog oružja. Nasilje označava dramatičnu promenu u odnosu na mirne proteste vidjene početkom nedelje.

Demonstranti su i dalje na ulicama Kaira i Aleksandrije, oglušujući se o policijski čas.

Agencija Asošijeted pres navodi nove izveštaje o pljačkama i nekoliko požara u prestonici, uključujući požar u jednoj velikoj samousluzi, u jednom od predgrađa.

U međuvremenu, demonstranti koji se protive odluci predsednika Hosnija Mubaraka da ostane na položaju do kraja mandata obećavaju masovne demonstracije sutra, zahtevajući da on odmah podnese ostavku.

Ranije danas, egipatski vojnici postavili su se između pro i antivladinih demonstranata u Kairu, u kome se ranije danas čula pucnjava. Nekoliko tenkova parkirano je u blizini trga Tahrir, na kome hiljade pristalica i jedne i druge strane podižu barikade.

Jedan od tenkova stojao je na nadvožnjaku sa koga su ranije danas Mubarakove pristalice gađale kamenjem demonstrante ispod nadvožnjaka.

Takođe danas, premijer Ahmed Šafik izvinio se zbog nasilja koje je izbilo juče, kada su Mubarakove pristalice jurnule na trg Tahrir i sukobile se sa demonstrantima. On je taj incident nazvao "katastrofom", dodajući da se on neće ponoviti.

Na konferenciji za medije koju je prenosila državna televizija Šafik je rekao da njegova vlada nema dovoljno policajaca da adekvatno sprečava sukobe.

Državni mediji izveštavaju da je potpredsednik Omar Sulejman pozvao snage bezbednosti da oslobode mladiće uhapšene tokom protesta, koji nisu bili umešani u nasilje. Mediji takođe navode njegovu izjavu da se predsednikov sin, Gamal Mubarak, neće kandidovati za predsednika.

Reagovanja u SAD i EU

U današnjem zajedničkom saopštenju, lideri Francuske, Nemačke, Britanije, Italije i Španije, ističu da „proces tranzicije u Egiptu mora da počne odmah“, a slično mišljenje izrazila je i američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Egipatska policija počela sa hapšenjima
Egipatska policija počela sa hapšenjima

Portparol Državnog sekretarijata Pi Džej Kroli, saopštio je da je državna sekretarka Hilari Klinton juče rekla egipatskom potpredsedniku Omaru Sulejmanu da Sjedinjene Države osuđuju krvoproliće i „energično podstiču“ egipatsku vladu da „istraži i pozove na odgovornost sve odgovorne za nasilje“. On je izjavio da nije jasno ko je poslao „probisvete na kairske ulice“, dodavši da su oni koji su podstakli nasilje „identifikovani kao pristalice vlasti“. Kroli je rekao da su napadi „direktna pretnja težnjama egipatskog naroda“ i, takođe, da je Hilari Klinton poručila Sulejmanu da predsednik Mubarak „odmah“ mora da započne prenos vlasti.

Admiral Majk Malen, načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, pozvao je telefonom svog egipatskog kolegu, general-pukovnika Samija Enana. Malenov portparol je saopštio da je admiral „ponovo izrazio želju da se situacija smiri i izrazio poverenje u sposobnost egipatske vojske da osigura bezbednost i u zemlji i duže celog Sueckog kanala“. Egipat je već tri decenije strateški saveznik Sjedinjenih Država, zbog mirovnog sporazuma koji je 1979. sklopio sa Izraelom, kontrole nad vitalno važnim Sueckim kanalom i nepokolebljivog protivljenja ekstremnom islamu.

Organizacija „Hjuman rajts voč“ sa sedištem u Njujorku, posle jučerašnjih krvavih obračuna u Kairu, zatražila je da egipatska vlada prekine „kako izgleda organizovane napade na prodemokratske demonstrante“. Organizacija navodi da bi Sjedinjene Države i Evropska unija trebalo da izvrše pritisak na Egipatsku vladu da spreči bilo kakvo buduće nasilje nad miroljubivim demonstrantima.

XS
SM
MD
LG