Linkovi

Žestoki sukobi u Kairu


Pristalice egipatske vlade (dole) i demonstranti protiv nje (gore) sukobili su se danas na kairskom trgu Tahrir gađajući se međusobno kamenjem
Pristalice egipatske vlade (dole) i demonstranti protiv nje (gore) sukobili su se danas na kairskom trgu Tahrir gađajući se međusobno kamenjem

U Kairu je u sredu zavladao haos za vreme sukoba pristalica i protivnika egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka do kojih je došlo na kairskom trgu Tahrir (Trgu Oslobodjenja).

Protivnici i pristalice Mubaraka tukli su se kamenjem, pesnicama i palicama, dok su se se jahači na konjima i kamilama zaletali u masu. Novinari na licu mesta kažu da su egipatski vojnici pucali u vazduh nastojeći da prekinu nerede, a vojska je tenkovima pokušala da razdvoji suprostavljene strane, pri čemu je poginuo jedan vojnik.

Prema rečima očevidaca, Mubarakove pristalice bacile su najmanje dva Molotovljeva koktela u prostorije svetski čuvenog Egipatskog muzeja u Kairu, ali je vatra brzo ugašena.

U večernjim satima došlo je do zatišja na Trgu Tahrir, dok su ljudi ukazivali pomoć nekima od ranjenih. Lekari su podigli improvizovane klinike u jednoj džamiji u blizini trga. Demonstranti su ostali na ulicama, uprkos tome što je vlada uvela policijski čas u noćnim satima.

Anti-vladini demonstranti krive policajce u civilu za današnje nasilje. Državna televizija je prenela saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je demantovalo da su njegovi pripadnici u civilu učestvovali u neredima.

Borac za demokratiju Muhamed Elbaradej izjavio je za BBC da vlada koristi "taktiku zastrašivanja", dodajući da se plaši da će neredi prerasti u "krvoproliće."

Opozicione grupe, medju kojima je uticajno ali zvanično zabranjeno Muslimansko bratstvo, odbile su da pregovaraju sa vladom dok Mubarak ne ode s vlasti. Pomenute grupe pozivaju na još jedan masovni protest u petak, kako bi pojačale pritisak na Mubaraka.

Egipatski predsednik je sinoć objavio da se neće kandidovati na izborima u septembru, ali je rekao da će na vlasti ostati do isteka sadašnjeg mandata.

U izjavi za američku kablovsku mrežu CNN Muhamed Elbaradej je rekao da će Mubarakova odluka da ostane na vlasti produžiti, kako se izrazio, "agoniju" Egipta do predsedničkih izbora planiranih za septembar. On je tu Mubarakovu odluku nazvao "aktom obmane" od strane nekog ko "ne želi da ispusti vlast".

Egipatske oružane snage danas su pozvale demonstrante da se vrate normalnom životu, istakavši da je njihova poruka primljena, a njihovi zahtevi poznati.

U međuvremenu, danas je počelo postepeno uspostavljanje veza na internetu posle nekoliko dana potpunog prekida.

XS
SM
MD
LG