Linkovi

Kairom besne požari


Demonstranti u Kairu nastavljaju proteste uprkos policijskom času
Demonstranti u Kairu nastavljaju proteste uprkos policijskom času

U egipatskoj prestonici gori nekoliko zgrada i na ulicama su tenkovi, dok demonstranti ne poštuju policijski čas. Tako se u glavnom gradu Egipta završava dan ispunjen do sada najžešćim, haotičnim demonstracijama od početka protesta, u utorak.

Egipatski predsednik Hosni Mubarak proširio je policijski čas na čitavu zemlju, ali izveštači kažu da to nije znatnije smanjilo nasilje.

Demonstranti, za koje se veruje da ih ima na desetine hiljada, zahtevaju da Mubarak napusti položaj. Egipatski predsednik je trebalo da se obrati naciji, ali državni mediji ne kažu kada bi to moglo da se desi.

Demonstranti u Kairu opkolili su neke od vozila bezbednosnih snaga, a na jednom mestu ljuljali prazan transporter i kasnije ga zapalili. Takođe su pokušali da se probiju u zgradu državne televizije.

Veliki požari mogu se videti na nekoliko mesta u gradu, uključujući neke državne zgrade, dok očevici izveštavaju da su čuli pucnjavu.

Jedna od zapaljenih zgrada je sedište egipatske vladajuće Nacionalne demokratske stranke. Al džazira je objavila snimak na kome se vide demonstranti kako po svemu sudeći pljačkaju zgradu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je egipatsku vladu i demonstrante da se uzdrže od nasilja. U svojoj današnjoj izjavi ona je takođe pozvala egipatsku vladu da sprovede reforme.

U vreme kada je počeo policijski čas, koji će trajati od sumraka do svitanja, konvoji vojnih vozila sa vojnicima slivali su se u grad.

Vojska patrolira i ulicama Sueca, u kome je policija upotrebila suzavac, vodene topove i palice da bi rasterala demonstrante. Prema izveštajima, u Suecu je ubijen najmanje jedan demonstrant. Vojna vozila ušla su i u Aleksandriju.

82-godišnji predsednik Hosni Mubarak nije viđen niti se oglašavao od početka protesta.

U međuvremenu, policija je danas na kratko zadržala dobitnika Nobelove nagrade za mir Mohameda ElBaradeja u jednoj džamiji, u predgrađu Kaira. Bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji se u četvrtak vratio iz Austrije u Egipat, ranije je rekao da je spreman da se stavi na čelo opozicionog pokreta.

XS
SM
MD
LG