Linkovi

Hu Đintao posetio Kapitol Hil


Senator Džon Keri, kineski predsednik Hu Djintao, lider senatske većina Heri Rid i senatori Ričard Lugar i Džon Mekejn na Kapitol Hilu 20. januara 2011.
Senator Džon Keri, kineski predsednik Hu Djintao, lider senatske većina Heri Rid i senatori Ričard Lugar i Džon Mekejn na Kapitol Hilu 20. januara 2011.

Dan pošto mu je zdravicama ukazivana počast na svečanom banketu u Beloj kući, kineski predsednik Hu Đintao danas je došao na Kapitol hil gde se našao licem u lice sa nekim od svojih najoštrijih američkih kritičara.

Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner izjavio je da su on i njegove kolege izrazile "snažnu zabrinutost" zbog izveštaja o kršenju ljudskih prava u Kini, uključujući i uskraćivanje verskih sloboda, kao i primenu prinudnog abortusa u okviru politike "jednog deteta po porodici".

Bejner je istakao da je "suzbijanje agresivnog ponašanja Severne Koreje" takodje bilo na dnevnom redu razgovora.

Članovi Kongresa izrazili su ogorčenje zbog stanja ljudskih prava u Kini, i aspekata njene politike koji, po mišljenju mnogih zakonodavaca, oduzimaju poslove američkim radnicima. Hu se sastao sa članovima Predstavničkog doma, a zatim posetio Senat.

Inače, dvojica najistaknutijih članova Kongresa - lider većine u Senatu Hari Rid i predsedavajući Predstavničkog doma, Džon Bejner - odbili su pozivnice za sinoćnji svečani banket, na kome su među zvanicama bili mnogi čuveni glumci, političari i muzičari.

Obojica su izjavila da će sačekati današnji dan da se sastanu sa kineskim predsednikom. U Kongresu vlada gnev zbog kineske valutne politike, za koju mnogi veruju da je uzrok odliva američkih radnih mesta, kao i zbog stanja ljudskih prava u Kini.Tokom jednog televizijskog intervjua ove nedelje, Rid je nazvao kineskog predsednika "diktatorom".

Tokom jučerašnje konferencije za štampu, zajedno sa predsednikom Obamom, Hu Đintao je učinio redak ustupak po tom pitanju. Pošto je američki predsednik javno pozvao Kinu da poštuje "opšta prava", kineski predsednik je priznao da "mnogo toga" treba uraditi za poboljšanje ljudskih prava u njegovoj zemlji. Na istoj konferenciji za novinare, Obama je najavio potpisivanje novih poslovnih ugovora sa američkim kompanijama u vrednosti od 45 milijardi dolara, što će omogućiti posao za oko 250 hiljada Amerikanaca.

Državna večera

Predsednik Obama je u čast kineskog kolege sinoć priredio zvaničnu večeru u Beloj kući kojem su prisustvovale mnoge poznate ličnosti i biznismeni. Predsednik je nazdravio u čast svog gosta.

Hu Đintao posetio Kapitol Hil
Hu Đintao posetio Kapitol Hil

“Za naše narode … da zajednički rastu u prijateljstvu … da napreduju u miru i da im se ostvare snovi o budućnosti za njih, njihovu decu i unuke.”

Veče je proteklo u znaku fanfara i raskoši. Među gostima su bili novinarka Kristijana Amanpur, izvršni direktor Diznija, Bob Ajger, zatim zvezde Džeki Čen i Barbara Strajsend, kao i modna kreatorka Vera Vang.Tema večeri bila je sve što je “suštinski američko”. Po kineskoj želji, slušao se džez, služio se jastog, čak i popularna američka pita od jabuka.

Preko puta Bele kuće demonstranti su bili tu da podsete svet na kineski odnos prema verskim manjinama i Tibetu, kao i na činjenicu da se dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir nalazi u zatvoru.

Tokom svog boravka u Vašingtonu, predsednik Hu je prema mišljenju američkih zvaničnika – prvi put javno priznao da “još mnogo toga mora da se uradi u Kini u pogledu ljudskih prava”. Međutim, predsednik Obama je akcenat stavio na otvaranje kineskog tržišta.

“Želimo da vam prodajemo stvari! Želimo da vam prodajemo avione, automobile, softver”, naveo je Obama.

Predsednik Hu je obećao da će Kina potrošiti 45 milijardi dolara na američke proizvode.

“Svi su zainteresovani za poslovanje sa Kinom i Kina na to uzvraća povećanjem potrošnje”, objašnjava menadžer marketinga Avram Dič.

U Beloj kući, u jednom od retkih momenata opuštanjha, predsednik Obama je prokomentarisao navode da bi američki ambasador u Kini, bivši guverner Jute, republikanac Džon Hantsmen, mogao da se kandiduje za predsednika 2012.

“Siguran sam da će to što je odlično sarađivao sa mnom značajno povećati njegove šanse na izborima unutar republikanske stranke”.

Kasnije danas, kineski predsednik Hu Đintao će održati, kako je rečeno, "važan govor" pred jednim skupom američkih biznismena pre nego što otputuje u Čikago, treći po veličini američki grad. Kineski predsednik će u Čikagu govoriti o kulturnim kontaktima između dve zemlje i prisustvovati jednom svečanom potpisivanju ugovora.

XS
SM
MD
LG