Linkovi

Novo otkriće fosila u Koloradu


Naučnici su u Koloradu iskopali više od 600 kostiju iz Ledenog doba

Američka savezna država Kolorado ima dugu i bogatu istoriju kada je reč o fosilima. U poslednjih nekoliko meseci su pronađeni neki novi i to zahvaljujući veštim lovcima na fosile, naučnicima koji brzo kreću u akciju i naravno – sreći.

U Prirodnjačkom muzeju u Denveru, istraživači pažljivo čiste dragocenu kolekciju kostiju životinja iz Ledenog doba. Jan Miler je kustos u galeriji muzeja za paleontologiju.

Imamo mamute, džinovske lenjivce, bizone iz Ledenog doba, dabrove i tigrastog daždevnjaka”.

Do sada je iskopano više od 600 kostiju iz Ledenog doba, pretežno iz korita antičke reke u blizini skijaškog odmarališta “Snoumas”. Sve je počelo prošle godine kada je građevinska ekipa počela radove na proširenju lokalnog veštačkog jezera.

Zaposleni u muzeju čiste fosile, koristeći precizne tehnike
Zaposleni u muzeju čiste fosile, koristeći precizne tehnike

Primetili su rebra kada je jedan od buldožera podigao zemlju i odmah su shvatili da je to nešto drugačije. Nije izgledalo kao da bi mogla da pripadaju kravi, ali nisu znali šta je to tačno. Odneli su rebra kući, pogledali na internetu kako su izgledali mamuti i sledećeg dana su nas pozvali”.

Iako su velike mašine oštetile neke od kostiju, Miler kaže da to nije ništa naspram činjenice da je ovako nešto pronađeno.

Morate da kopate da biste pronašli fosile, ukoliko ne izađete da kopate, nećete ništa pronaći”.

Ovi fosili iz Ledenog doba datiraju od pre 50 do 150 hiljada godina. U Koloradu su takođe pronađeni fosili od pre 150 miliona godina, kao npr. Stegosaurus ili Diplodokus, najveće životinje koje su ikada postojale na našoj planeti.

Biljožder Iguanadon i dinosaurus veličine noja koji se njime hranio, ostavili su otiske svojih stopala na ovoj kamenoj ploči, koju su 1930-ih otkrili drumski radnici. Muzej dinosaurusa prenosi njihove priče. Ne znamo kakva otkrića o prošlosti nas čekaju u budućnosti, jer na kraju krajeva, kako kaže Džo Templ, svako može da bude lovac na fosile.

“Treba vam samo par odmornih očiju i malo znanja o onome za čime tragate”.

Što se tiče “mamutskog” pronalaska u Snoumasu, kada se u maju sav sneg otopi, ekipa naučnika će se vratiti u potrazi za relikvijama prošlosti.

XS
SM
MD
LG