Linkovi

Politička kriza u Libanu


Lider Hezbolaha u Libanu, šeik Hasan Nasralah (levo) i libanski premijer Saad Hariri
Lider Hezbolaha u Libanu, šeik Hasan Nasralah (levo) i libanski premijer Saad Hariri

Libanski premijer Saad Hariri vratio se u Bejrut posle konsultacija sa liderima Sjedinjenih Država, Francuske i Turske o raspadu njegove vlade.

Hariri je stigao u Bejrut danas, dva dana pošto su poslanici Hezbolaha u parlamentu i njihovi saveznici podneli ostavke u znak protesta zbog istrage, sprovedene pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, o ubistvu bivšeg premijera Rafika Haririja, 2005. godine.

U medijskim izveštajima je rečeno da će optužbe suda Ujedinjenih nacija verovatno obuhvatiti i neke članove Hezbolaha. Ta grupa demantuje umešanost u pomenuto ubistvo.

Kada je u sredu 11 opozicionih članova libanskog kabineta od 30 mesta podnelo ostavke, premijer Hariri je bio u Vašingtonu, na razgovorima sa predsednikom Obamom.

Libanski predsednik Mišel Sulejman počeće u ponedeljak konsultacije sa parlamentarnim strankama kako bi imenovao novog premijera. On je juče zatražio od Haririja da ostane na položaju do formiranja nove vlade.

Takođe juče, članovi Hezbolaha su izjavili da bi kandidatura Haririja, inače lidera libanskih sunita, za šefa nove vlade bila "neprihvatljiva". Prema libanskom zakonu, premijer mora da bude predstavnik sunitskih muslimana, predsednik države je hrišćanin, a predsednik parlamenta je predstavnik šiitske sekte.

XS
SM
MD
LG