Linkovi

Poziv arapskom svetu da uvede reforme


Hilari Klinton na skupu arapskih lidera u Dohi, u Kataru
Hilari Klinton na skupu arapskih lidera u Dohi, u Kataru

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je arapske lidere na jednom skupu u Kataru da pokrenu političke i ekonomske reforme, jer će se u protivnom suočiti sa nemirima i ekstremizmom.

Šefica američke diplomatije je rekla da će, ako lideri ne ponude mladim ljudima "smišljene načine da doprinose", drugi biti spremni da ispune tu prazninu. Ona je takođe rekla da ekstremisti i terorističke grupe "koje iskorišćavaju očajanje i siromaštvo" već nastoje da prošire svoj uticaj.

Klinton je takođe govorila o potrebi da u arapskom svetu počne da funkcioniše građansko društvo, rekavši da je "vreme da se građansko društvo posmatra ne kao pretnja već kao partner."

Američka državna sekretarka se založila za iskorenjivanje korupcije i proširenje ekonomskih mogućnosti za žene i pripadnike manjina. Ona je rekla da se zahtevi za reforme čuju u jeku opadajućih rezervi nafte i vode, ali da je malo zemalja donelo dugoročne planove za rešavanje tih problema.

U okviru ove posete Hilari Klinton je takođe razgovarala sa zvaničnicima u Omanu, Jemenu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

XS
SM
MD
LG