Linkovi

Gejts: Produktivni razgovori u Kini


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts prilikom današnjeg obilaska Velikog kineskog zida, severno od Pekinga
Američki sekretar za odbranu Robert Gejts prilikom današnjeg obilaska Velikog kineskog zida, severno od Pekinga

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts završio je svoju četvorodnevnu posetu Kini rekavši kako je ustanovio da su i vojni i civilni kineski lideri spremni da podignu američko-kineske odnose na novi nivo.

Gejts je proveo današnji dan u poseti kineskom nuklearnom komandnom centru i u obilasku Velikog kineskog zida, severno od Pekinga, pre nego što je odleteo za Japan. U petak, on bi trebalo da poseti i Južnu Koreju.

Gejts je rekao da je uživao u otvorenom razgovoru sa komandantima u kineskom vojnom nuklearnom štabu, uključujući razgovor o kineskoj nuklearnoj strategiji. On je rekao da je komandant tog štaba u Ćingeu, nedaleko od Pekinga, prihvatio da dođe u uzvratnu posetu štabu američke Strateške komande, u državi Nebraski.

Američki sekretar za odbranu je izrazio zadovoljstvo posetom Kini koja je imala za cilj obnavljanje direktnih kontakata između oružanih snaga dve zemlje kako bi se izbegli nesporazumi i pogrešne procene. Gejts je dodao kako veruje da su njegovi susreti "stvorili uslove za podizanje odnosa oružanih snaga dve zemlje na viši nivo".

XS
SM
MD
LG