Linkovi

Pad nezaposlenosti u SAD


Prizor iz jedne od američkih čeličana, u Klivlendu, u državi Ohajo, čija privreda je bila teško pogođena recesijom
Prizor iz jedne od američkih čeličana, u Klivlendu, u državi Ohajo, čija privreda je bila teško pogođena recesijom

Sekretarijat za rad objavio je danas podatke koji predstavljaju mešovite vesti o stanju američke privrede. S jedne strane, nove cifre pokazuju neočekivani pad stope nezaposlenosti, ali je broj novootvorenih radnih mesta mnogo manji od očekivanog.

Obilazeći jednu malu privatnu kompaniju za proizvodnju prozora u Merilendu, predsednik Obama se koncentrisao na pozitivne vesti:

„Znamo da brojke mogu da se menjaju iz meseca u mesec ali trend je jasan. 12 meseci za redom smo imali rast zapošljavanja u privatnom sektoru.“

Stopa nezaposlenosti je iznenadjujuće pala – sa 9,8 na 9,4 odsto. Medjutim, neki analitičari misle da je do pada došlo pošto je veliki broj Amerikanaca odustao od traženja posla, a američka vlada pod nezaposlenima podrazumeva one koji aktivno traže posao.

S druge strane, u decembru su otvorene 103 hiljade novih radnih mesta – daleko manje nego što su stručnjaci očekivali.

„Ohrabruje nas pad stope nezaposlenosti ali je otvoreno samo 105,000 radnih mesta, a ne 150,000 koliko je neopohodno za oporavak“, primetio je republikanski kongresmen iz Kalifornije, Dejvid Drajer.

Kapitol Hil se danas takodje bavio ekonomijom. Predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki u svedočenju pred senatskim odborom izneo je svoja gledišta o ekonomskom oporavku.

Ovim tempom rasta, biće potrebno još četiri do pet godina da se tržište rada potpuno normalizuje.“

Američka stopa nezaposlenosti pre recesije je iznosila oko pet procenata.

XS
SM
MD
LG