Linkovi

Bombaški napad u Avganistanu


Avganistanci prilikom današnje molitve u džamiji u Kabulu, povodom eksplozije u gradu Spin Boldak, u kojoj je poginulo 17 ljudi
Avganistanci prilikom današnje molitve u džamiji u Kabulu, povodom eksplozije u gradu Spin Boldak, u kojoj je poginulo 17 ljudi

Taliban je preuzeo odgovornost za jutrošnji samoubilački bombaški napad u južnom avganistanskom gradu Spin Boldak, u kome je 17 ljudi ubijeno, a veliki broj povređen.

Izvori kažu da je meta napada bio visoki oficir pogranične policije koji je poginuo u napadu.

NATO snage su saopštile da su takođe danas, u odvojenim napadima u južnom i istočnom Avganistanu, poginula tri vojnika koalicije. NATO nije saopštio identitet poginulih vojnika, niti imena mesta u kojima su se napadi dogodili.

Sjedinjene Države su juče donele odluku da u Avganistan pošalju još 1400 pripadnika Marinskih snaga, kako bi se pojačao pritisak na Taliban tokom tekuće zimske ofanzive.

Predsednik Barak Obama je prošlog meseca izjavio da Sjedinjene Države i dalje planiraju da u julu započnu povlačenje američkih vojnika iz Avganistana i da do kraja 2014. godine predaju kontrolu nad bezbednošću te zemlje avganistanskim snagama.

U Avganistanu je sada angažovano 97 hiljada američkih vojnika i još 45 hiljada pripadnika oružanih snaga drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG