Linkovi

Novi napadi u Pakistanu


Stanovnici Severnog Vaziristana protestuju u Islamabadu protiv, kako se veruje, američkih raketnih napada u tom području

Pakistanske vlasti kažu da je u današnjim napadima, kako se veruje, američkih bespilotnih aviona u severozapadnom plemenskom području, ubijeno najmanje 15 ekstremista.

Obaveštajni funkcioneri kažu da su rakete pogodile jednu kuću u području Gulam kan, u Severnom Vaziristanu, ubivši petoricu ekstremista. Nešto kasnije, prema izjavama funkcionera, rakete za koje se veruje da su takođe ispaljene sa američkih bespilotnih aviona, ubile su još desetoricu ekstremista, od kojih su neki pripadali mreži Hakani.

Sjedinjene Države smatraju tu mrežu jednom od najopasnijih za NATO snage koje se bore protiv pobunjenika u susednom Avganistanu.

Ciljevi ovih napada su u području poznatom kao uporište pakistanskih talibana i ekstremista Al-Kaide koji vrše napade preko granice.

Sjedinjene Države ne potvrđuju napade bespilotnim avionima na ekstremistička uporišta u Pakistanu, ali su jedina zemlja koja operiše sa takvim letelicama u pomenutom području.

XS
SM
MD
LG