Linkovi

Izgledi za 2011.


Tokom 2011. moglo bi da dođe do novih prodora u medicini zahvaljujući dosadašnjim istraživanjima ljudskog genoma
Tokom 2011. moglo bi da dođe do novih prodora u medicini zahvaljujući dosadašnjim istraživanjima ljudskog genoma

Prošla godina ostaće upamćena i po ekonomskoj krizi i novim otkrićima u oblasti medicine i tehnologije. Ali šta sve to znači za budućnost? Organizacija pod nazivom Svetsko udruženje za budućnost pozabavila se tim pitanjem i objavila prognozu onoga što bi moglo da se dogodi. Izveštaj sadrži i upozorenja o potencijalnim globalnim problemima.

Tim Mek je na čelu Svetskog udruženja za budućnost – organizacije koja izdaje godišnju prognozu o tome kako ekonomija, tehnologija i društvo utiču na razvoj sveta. Mek kaže da je svetla tačka ovogodišnjeg izveštaja - medicina.

“Bio sam iznenađen ogromnim napretkom u medicinskoj tehnologiji”, kaže Mek.

On objašnjava da je došlo do spoja nanotehnologije, biotehnologije i informacione tehnologije, što je stvorilo nove mogućnosti za pomaganje pacijentima.

“Novi načini lečenja, novi načini za unutrašnju dijagnostiku bez invanzivnih zahvata”, ističe on.

Mek kaže da bi dostignuća u oblasti veštačke inteligencije u budućnosti mogla da budu od koristi nepokretnim pacijentima tako što bi se za njih brinuli roboti-medicinske sestre, koji se aktiviraju na glas.

Što se tiče prirodne sredine, Mek predviđa da će problem izazvani klimatskim promenama nastaviti da se uvećavaju sve dok se na globalnom nivou ne preduzmu koraci za zaustavljanje zagađivanja okoline.

Tim Mek
Tim Mek

“Za neke oblasti još nemamo ni saznanja kakav je uticaj klimatskih promena. Recimo okeani, pri tom ne mislim samo na promene struja već na temperature vode i kako bi to moglo da utiče na širok spektar bioloških i ekoloških struktura”, smatra Tim Mek.

On navodi Kinu kao jednu od zemalja koja najviše doprinosi ekološkim problemima.

“Njihovo ekološko obavezivanje, bolje reći nedostatak obavezivanja, to što nastavljaju da koriste ugalj za proizvodnju struje i drugih energetskih sistema, izaziva zagađenje na globalnom nivou”, kaže on.

Dobra stvar je, dodaje Mek, to što mlađa generacija Kineza pokušava da promeni ekološku politiku zemlje.

Predviđanja na polju ekonomije takođe nisu sasvim pozitivna. Mek kaže da je uprkos tome što je teška ekonomska kriza koja je pogodila Sjedinjene Države promenila način poslovanja, budućnost i dalje nesigurna.

“Ne znamo da li će i kada recesija tačno da se završi, I šta nas čeka, jer je došlo do mnogih prilagođavanja ekonomskog sistema”, kaže Mek.

Firme prestaju da, kao do sada, uplaćuju radnicima zdravstveno i penziono osiguranje, a kako Mek kaže, nije sigurno da će se te beneficije ikada vratiti.

XS
SM
MD
LG