Linkovi

Napad raketama u Pakistanu


Bespilotna letelica tipa Riper, kakva se često koristi za raketne napade na ekstremistička skrovišta u Pakistanu
Bespilotna letelica tipa Riper, kakva se često koristi za raketne napade na ekstremistička skrovišta u Pakistanu

Rakete koje su, kako se smatra ispaljene sa američkih bespilotnih letelica, ubile su najmanje 24 osobe u oblasti Kajber, u kojoj su takvi napadi retki.

Nadležni u Pakistanu kažu da su američke rakete danas pogodile tri lokacije u dolini Tira. To područje je poznato kao baza lokalne ekstremističke grupe Laškar i islami, koja je u sprezi sa pakistanskim Talibanom. Francuska novinska agencija AFP navodi pakistanske funkcionere koji kažu da je pogođen najmanje jedan kompleks objekata koji pripada toj grupi.

Dan ranije, pakistanske vlasti su saopštile da je u drugom napadu američkih bespilotnih aviona ubijeno sedam osumnjičenih ekstremista.

Većina ranijih sličnih napada raketama, za koje se smatra da ih ispaljuju američke bespilotne letelice, dogodila se u Severnom Vaziristanu blizu avganistanske granice, odnosno u području za koje se smatra da u njemu žive i operišu ekstremisti Al Kaide i Talibana.

Pakistan zvanično protestuje zbog tih napada dok ih američki funkcioneri ne komentarišu, osim što priznaju da su bespilotne letelice jedno od najvažnijih oruđa u borbi protiv terorista.

U nedavno objavljenoj reviziji američke strategije u Avganistanu i Pakistanu istaknuto je da je potrebna veća saradnja Pakistana kako bi se teroristima u pograničnom području uskratila bezbedna utočišta.

U međuvremenu u drugom današnjem incidentu, pakistanski funkcioneri kažu da su ekstremisti minobacačkim granatama napali dve kuće i severozapadnom gradu Hanguu, ubivši devetoro ljudi. U tom području često dolazi do međusektaškog nasilja.

XS
SM
MD
LG