Linkovi

Nova Obamina inicijativa


Američki predsednik Barak Obama objavio je danas osnivanje novog globalnog partnerstva za poboljšanje snabdevanja hranom, rekavši da Sjedinjene Države imaju „moralnu obavezu“ da povedu u borbi protiv gladi i neuhranjenosti.

Govorom o novom partnerstvu između vlada, zemalja darodavaca i privatnog sektora Obama je obeležio početak razgovora na najvišem nivou između lidera takozvane Grupe 8, koju pored Sjedinjenih Država sačinjavaju Britanija, Nemačka, Francuska, Rusija, Italija, Japan i Kanada. Razgovori će biti vođeni u okviru redovnog godišnjeg samita u predsedničkom odmaralištu Kemp Dejvid, nadomak Vašingtona.

Obama je rekao da njegova najnovija inicijativa ima za cilj povećanje zarada zemljoradnika i obezbeđivanje pomoći za 50 miliona ljudi da se u roku od 10 godina izvuku iz siromaštva.

Predsednik je svoj govor održao u Vašingtonu, pred liderima Etiopije, Tanzanije i Gane, rekavši da će one biti prve tzemlje koje će početi da sprovode tu inicijativu u delo. Predsedavajući Afričke unije i predsednik Benina, Tomas Boni Jaji, takođe prisustvuje samitu i sa svojim kolegama iz Afrike učesvovaće sutra na, kako je Obama to nazvao, „specijalnoj“ sednici G8 posvećenoj pitanjima poboljšanja snabdevanja hranom.

Američki predsednik je odao priznanje inicijativi Grupe 8, pokrenutoj 2009. godine, na kojoj su njene članice obećale 220 milijardi dolara investicija za siromašne zemlje, ali je dodao da još mnogo toga ostaje da se uradi.

“Uprkos činjenici da su afrički farmeri među najvrednijim ljudima u svetu, najveći deo neiskorišćenog obradivog zemljišta je u Africi. Pre 50 godina Afrika je izvozila hranu. Nema razloga zašto Afrika ne bi mogla da hrani sebe i da izvozi hranu. Zato smo ovde. U Africi i svetu uopšte napredak dolazi suviše sporo“, rekao je američki predsednik.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Tom Donilon rekao je juče novinarima kako se očekuje da će lideri G8 tokom dvodnevnih susreta razgovarati o svetskim tržištima nafte, energetici, klimatskim promenama, preobražajima na Bliskom istoku i u Severnoj Africi i o dužničkoj krizi u eurozoni.

Pre odlaska u Kemp Dejvid Obama je u Beloj kući nasamo razgovarao sa novoizabranim francuskim predsednikom Fransoa Olandom. Njih dvojica će se u Kemp Dejvidu sastati i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, najistaknutijom zagovornicom sporazuma o štednji u eurozoni. Samitu će prisustvovati i lideri Kanade, Britanije, Italije, Japana i Rusije – koju će umesto predsednika Vladimira Putina predstavljati premijer Dimitri Medvedev.

XS
SM
MD
LG