Linkovi

Bombaš je bio dvostruki agent


Ulaz u glavnu zgradu CIA-e
Ulaz u glavnu zgradu CIA-e

Američki mediji izveštavaju da je čovek koga je jemenski ogranak Al-Kaide poslao da obori neki američki putnički avion bio dvostruki agent koji se infiltrirao u tu terorističku mrežu i ubedio teroriste da mu povere novu bombu, konstruisanu tako da prođe kroz aerodromsku kontrolu.

Neidentifikovani američki i strani obaveštajni funkcioneri izjavili su da je pomenuti operativac radio za saudijsku obaveštajnu agenciju i američku Centralnu obaveštajnu agenciju, CIA. On se predstavio kao čovek spreman da postane bombaš-samoubica i dobrovoljno pristao da obavi zadatak sa eksplozivom skrivenim u donjem vešu. Operativac je uspeo da svoju usavršenu bombu preda američkim funkcionerima koji je sada analiziraju u laboratoriji Federalnog istražnog biroa, u Kvantiku, u Virdžiniji.

Isti funkcioneri kažu da je operativac pružio podatke koji su doveli do uspešnog vazdušnog napada u nedelju, u Jemenu, na lidera Al-Kaide Fahda Mohameda Ahmeda al-Kusoa. Kuso je bio tražen zbog uloge u bombaškom napadu 2000. godine na američki razarač Koul, u Jemenu, u kome je poginulo 17 američkih mornara.

Identitet dvostrukog agenta nije otkriven. Neidentifikovani funkcioneri kažu da je on nedeljama nastojao da stekne poverenje članova Al-Kaide na Arapskom poluostrvu.

U izveštajima se kaže da je američka administracija planirala da ovu operaciju zadrži pod velom tajne ali da je agencija Asošijeted pres prošle nedelje saznala o njoj. Ta novinska agencija pristala je da na zahtev Obamine administracije odloži objavljivanje te vesti.

XS
SM
MD
LG