Linkovi

Inteligentni dinosaurusi su mogući


Inteligentni dinosaurusi su mogući
Inteligentni dinosaurusi su mogući

Česta tema naučnofantastičnih filmova - otkriće da na nekoj drugoj planeti postoje dinosaurusi toliko razvijeni da su po inteligenciji izjednačeni sa ljudima – možda nije tako fantastična.

Prema rezultatima jedne nove analize geometrije hemijskih osnova života, takvi svetovi mogli bi da postoje.

Vođa tima istraživača na njujorškom Univerzitetu Kolumbija, profesor Ronald Breslou, kaže da je to moguće zaključiti na osnovu otkrića o specifičnim šemama uklapanja molekula aminokiselina, koje su osnovni sastojci živih bića.

Mnogi naučnici veruju da su meteoriti možda doneli aminokiseline, šećere i druga jedinjenja važna za život, tokom dužeg perioda čestog bombardovanja zemlje, pre oko 4 milijarde godina.

Studija koju je predvodio Breslou bavila se proučavanjem kako ti osnovni sastojci dobijaju oblik koji je strogo orjentisan ulevo ili udesno. Iz nekog razloga, kod svih živih bića na zemlji određene komponente imaju uvek istu orijentaciju. Na primer, kaže on, molekuli svih aminokiselina orjentisani su ulevo, dok su molekuli šećera orjentisani udesno.

Breslou kaže da, shodno tome, nije nemoguće da su na nekoj udaljenoj planeti dinosaurusi evoluirali u inteligentna bića. Ali on zaključuje da bi za ljude „bilo bolje da se sa njima ne sretnu“.

Rezultati istraživanja objavljeni su u Časopisu američkog hemijskog društva.

XS
SM
MD
LG