Linkovi

Sirija obećava poštovanje primirja


Dim iznad sirijskog grada Humsa, jednog od žarišta pobune protiv vlade predsednika Bašara al-Asada
Dim iznad sirijskog grada Humsa, jednog od žarišta pobune protiv vlade predsednika Bašara al-Asada

Međunarodni izaslanik Kofi Anan kaže da mu je sirijska vlada manje od 24 sata pre roka pružila uveravanja da će poštovati prekid vatre sa pobunjenicima.

Anan je rekao da je kontaktirao „vlade uticajnih zemalja“ kako bi osigurao da sve strane poštuju dogovor o prekidu vatre, koji bi trebalo da stupi na snagu sutra u 6 ujutro, po lokalnom vremenu.

On je to izjavio novinarima danas, posle razgovora sa iranskim ministrom inostranih poslova Alijem Akbarom Salehijem u Teheranu, gde je apelovao na ključnog saveznika Sirije da pomogne u okončanju nasilja. Anan je rekao da je Salehi odobrio njegov mirovni plan od šest tačaka i složio se da bi „posledice bile nezamislive ako bi u Siriji, zbog njenog geografskog položaja u arapskom svetu, došlo do pogrešnih koraka.

U pismu koje je juče poslao Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Kofi Anan je opovrgao tvrdnju Damaska da povlači svoje snage iz nekoliko gradova. On je pozvao sirijsku opoziciju da takođe poštuje obećanje da će prestati sa borbama, a zemlje koje imaju uticaj u Siriji da pomognu u obustavljanju konflikta.

Članovi Saveta bezbednosti takođe su izrazili duboku zabrinutost zbog nivoa privrženosti dogovoru o prekidu vatre koji je do sada pokazala sirijska vlada

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, Suzan Rajs, rekla je da ako „Sirija ne bude ispunila svoje obaveze međunarodna zajednica i Savet bezbednosti će morati da odluče da li će ostati ujedinjeni i preduzeti sledeći korak“. Ona je dodala da bi taj korak bilo pojačanje pritiska na Asadovu vladu putem kolektivne akcije.

XS
SM
MD
LG