Linkovi

Romni sve bliži kandidaturi


Potencijalni republikanski predsednički kandidat Mit Romni
Potencijalni republikanski predsednički kandidat Mit Romni

Potencijalni republikanski predsednički kandidat Mit Romni sve je bliži nominaciji svoje stranke i već se priprema za politički okršaj sa predsednikom Barakom Obamom.

Taj bivši guverner države Masačusets pobedio je juče na primarnim izborima u državama Merilend i Viskonsin, kao i u prestonici Vašingtonu. Romni je to nazvao velikim pobedama u kampanji njegovog tima da „obnovi obećanje Amerike“.

Rezultati u Vašingtonu i Merilendu pokazuju da je Romni ubedljivo pobedio svog najbližeg rivala, bivšeg senatora Rika Santoruma. Razlika u glasovima bila je nešto manja u Viskonsinu, gde je Santorum najaktivnije sprovodio svoju kampanju.

Jučerašnje pobede još više su približile Romnija osvajanju dovoljnog broja delegatskih glasova da bi bio proglašen za predsedničkog kandidata Republikanske stranke koji će se na izborima u novembru suočiti sa predsednikom Obamom.

I Romni i Obama su proteklih dana nagoveštavali glasačima kako bi mogla da izgleda njihova trka.

U govoru pristalicama u Viskonsinu, Romni je kritikovao Obamine rezultate u ekonomiji rekavši da u predsednikovom „društvu u kome je vlada centralna, ta vlada mora da čini više jer je ekonomija osuđena na to da čini manje“.

Ranije juče Obama je kritikovao republikanski plan budžeta, koji je Romni podržao, rekavši da bi taj plan nametnuo „radikalnu viziju“ zemlji. Obamine pristalice takođe su počele da emituju kampanjske spotove u kojima se kritikuje Romni.

Romni je već osvojio oko polovine delegatskih glasova potrebnih za nominaciju i sve češće dobija podršku istaknutih republikanaca, kao što je bivši predsednik Džordž Buš stariji. Ali njegovi stranački rivali – Rik Santorum, Njut Gingrič i Ron Pol – još ne nagoveštavaju spremnost da se povuku iz trke.

Santorum, bivši senator iz Pensilvanije, nada se da će mu rezultati na primarnim izborima u toj državi, kasnije ovog meseca, pružiti kritični podstrek za dalju trku.

On je juče rekao pristalicama u Pensilvaniji da je republikanska trka tek na polovini i da on namerava da u njenom drugom delu pređe u finiš.

XS
SM
MD
LG