Linkovi

Pregovarači UN odlaze u Siriju


Pregovarači UN odlaze u Siriju
Pregovarači UN odlaze u Siriju

Grupa pregovarača Ujedinjenih nacija trebalo bi da stigne u Siriju u roku od 48 sati radi razgovora o dolasku mirovnih posmatrača, u nastojanju da se zaustavi nasilje proisteklo iz jednogodišnjeg brutalnog ugušivanja antivladinih demonstracija.

Ahmad Favzi, predstavnik izaslanika Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofija Anana, izjavio je danas za Glas Amerike da će pregovarači razgovarati sa sirijskim funkcionerima o pojedinostima dolaska međunarodnih posmatrača.

Do najnovijeg saopštenja došlo je dan pošto je Kofi Anan izjavio da je sirijski predsednik Bašar al-Asad pristao da započne povlačenje svojih snaga iz žarišta protesta i da će se povlačenje završiti do 10. aprila.

Međutim, saradnik Instituta za Bliski istok, Vejn Vajt, kaže da mogućnost dolaska mirovnih posmatrača i Asadova obećanja o prekidu vatre ne moraju da znače da će nasilno ugušivanje antivladinih protesta u Siriji prestati.

„Možda ćemo videti raspoređivanje posmatrača, ali – kao i u slučaju posmatrača Arapske lige – možda i njihovo obeshrabljeno povlačenje, zbog toga što njihova prisutnost po svemu sudeći nije značila ništa, naročito za sirijsku vladu“, kaže Vajt.

Vajt je dodao kako ne očekuje da će predsednik Asad promeniti svoje gledište o opoziciji.

Uprkos ovom planu sukobi su nastavljeni i danas. Sirijski aktivisti i grupe za ljudska prava kažu da je granatiranja bilo u nekoliko područja, uključujući grad Homs, u pokrajini Idlib. Žžestoki sukobi vođeni su na prilazima gradu Taftanazu. Ima izveštaja o nekoliko pogibija širom zemlje.

Takođe danas, direktor Međunarodnog Crvenog krsta Jakob Kelenberger rekao je da je suviše rano predvideti rezultate njegovih sastanaka sa funkcionerima sirijske vlade. Šef Crvenog krsta doputovao je u Damask u nastojanju da postigne sporazum o primeni svakodnevne dvočasovne pauze u napadima radi dostavljanja humanitarne pomoći.

XS
SM
MD
LG