Linkovi

Fokskon obećava poboljšanja


Kineski studenti u Hongkongu izvode performans u znak protesta zbog uslova pod kojima kineski radnici rade u fabrikama Fokskona
Kineski studenti u Hongkongu izvode performans u znak protesta zbog uslova pod kojima kineski radnici rade u fabrikama Fokskona

Gigantska tajvanska firma za proizvodnju elektronskih uređaja, Fokskon, pristala je da poboljša radne uslove u svojim fabrikama u Kini, u kojima se sastavljaju popularni proizvodi američkog giganta Epl i drugih visokotehnoloških kompanija.

Fokskon kaže da će povećati plate radnicima, smanjiti prekovremeni rad i poboljšati uslove stanovanja.

Promene su najavljene kratko vreme pošto je američka posmatračka grupa Fer lejbor asosiejšn u četvrtak objavila izveštaj o kršenjima na desetine kineskih zakona i propisa o radnim odnosima u Fokskonovim fabrikama. Među navedenim kršenjima je primoravanje radnika da rade više od 60 sati nedeljno, što je znatno više od 49 sati koliko propisuje kineski zakon. Radnici Fokskona su po nekoliko dana uzastopno radili duže od propisanog vremena, a da za to nisu bili odgovarajuće plaćeni.

Pomenuti izveštaj naporavljen je na osnovu anketiranja 35 hiljada radnika u tri velike Fokskonove fabrike. Više od milion Kineza radi u fabrikama te firme na sastavljanju popularnih Eplovih proizvoda kao što su ajped i ajpod.

Predsednik organizacije Fer lejbor asosiejšn, Auret van Hirden, kaže da bi dogovor između Epla i Fokskona mogao da dovede do promena i u drugim kineskim fabrikama koje rade za američke tehnološke kompanije, kao što su Majkrosoft, Hjulet-Pakard i Del.

XS
SM
MD
LG