Linkovi

Sirija prihvatila Ananov plan


Izaslanik UN i Arapske lige za Siriju, Kofi Anan (levo) u razgovoru sa kineskim premijerom Venom Đijabaom, u Pekingu
Izaslanik UN i Arapske lige za Siriju, Kofi Anan (levo) u razgovoru sa kineskim premijerom Venom Đijabaom, u Pekingu

Međunarodni mirovni izaslanik Kofi Anan kaže da je Sirija prihvatila njegov plan za okončanje nasilja u zemlji.

Ananov predstavnik rekao je danas da je Sirija poslala o tome pismo na adresu izaslanika Ujedinjenih nacija i Arapske lige.

Anan se danas u Pekingu sastao sa kineskim premijerom Venom Đijabaom i drugim funkcionerima, pošto je Kina obećala podršku njegovim mirovnim nastojanjima.

Ananov plan poziva sirijsku vladu i pobunjenike da pristanu na prekid vatre i otpočnu dijalog. Taj plan, koji je odobrio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, ne sadrži zahtev zapadnih i arapskih zemalja da predsednik Bašar al-Asad podnese ostavku, čemu se protive Rusija i Kina.

Zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rouds izjavio je danas da postoji osnova za razgovore sa Rusijom i Kinom o tome kako bi mogle da podrže Ananov plan.

U međuvremenu, sirijske opozicione grupe sastale su se u Istanbulu u nastojanju da osnuju ujedinjeni front pre konferencije grupe Prijatelji Sirije, zakazane za 1. april.

Jedan od članova opozicije, Basam Džara, rekao je da je cilj sastanka potpisivanje deklaracije koja će odrediti novi identitet Sirije posle svrgavanja predsednika Bašara al-Asada.

Zapadne i arapske zemlje okupljene u grupi zvanoj Prijatelji Sirije trebalo bi da se sastanu u nedelju u Istanbulu radi razgovora o tome kako pomoći sirijskoj opoziciji u njenoj borbi za okončanje višedecenijske autokratske vladavine.

XS
SM
MD
LG