Linkovi

Karzai traži povlačenje


Avganistanski predsednik Hamid Karzai (desno) u razgovoru sa američkim sekretarom za odbranu Lionom Panetom, u Kabulu
Avganistanski predsednik Hamid Karzai (desno) u razgovoru sa američkim sekretarom za odbranu Lionom Panetom, u Kabulu

Avganistanski predsednik Hamid Karzai je zatražio da se snage NATO-a povuku iz avganistanskih sela i izmeste svoje baze posle ubistva 16 civila prošle nedelje na jugu Avganistana, koje je po svemu sudeći počinio američki vojnik.

Istovremeno sa današnjim Karzaijevim saopštenjem, Taliban je objavio da prekida razgovore sa Sjedinjenim Državama sve dok „Amerikanci ne razjasne svoj stav prema određenim pitanjima“, uključujući i razmenu zarobljenika. Sjedinjene Države navodno vode preliminarne razgovore sa predstavnicima pobunjenika u Kataru o političkom rešenju desetogodišnjeg rata, kada međunarodne trupe počnu da napuštaju Avganistan.

Predsednik Karzai je američkom sekretaru za odbranu Lionu Paneti rekao da Avganistanska vlada želi da preuzme potpunu kontrolu nad bezbednošću u zemlji 2013, a ne godinu kasnije kao što je planirano. Na današnjim razgovorima u Kabulu, on je rekao Paneti da je „Avganistan spreman da sad preuzme odgovornost za bezbednost“.

Avganistanski predsednik je takođe zatražio da se NATO povuče sa ruralnih područja u Avganistanu. Američki sekretar za odbranu je umanjio značaj Karzaijevog zahteva da se NATO povuče iz seoskih ispostava, rekavši da „u ovom trenutku nema razloga da se razmišlja o promeni plana i da predsednik Karzai nije zatražio ikakvo menjanje sadašnjeg rasporeda“. Karzai je takođe rekao Paneti da sve mora da su učini da bi se ubuduće sprečili incidenti poput prošlonedeljne pucnjave. Paneta je potvrdio da je obećao avganistanskom predsedniku da će napadaču biti suđeno.

Američki mlađi vodnik, kome nije objavljeno ime i koji još nije optužen, prebačen je u sredu u Kuvajt. General-potpukovnik Kertis Skaparoti, zamenik komandanta američkih snaga u Avganistanu, rekao je da je osumnjičeni prebačen da bi mu se obezbedio „i odgovarajući pritvor pre suđenja i pravne usluge“. Portparol Pentagona, kapetan Mornarice Džon Kirbi, izjavio je da transfer ne mora da znači da suđenje osumnjičenom neće da se održi u Avganistanu, što mnogi Avganistanci zahtevaju.

XS
SM
MD
LG