Linkovi

Humanitarni šef UN u Siriji


Izbeglice iz Homsa prelaze u Liban tražeći utočište od besomučnih napada vladinih snaga na to uporište opozicije protiv predsednika Bašara al-Asada
Izbeglice iz Homsa prelaze u Liban tražeći utočište od besomučnih napada vladinih snaga na to uporište opozicije protiv predsednika Bašara al-Asada

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je generalna podsekretarka Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Valeri Ejmos ušla u nekadašnje uporište sirijskih pobunjenika četvrt Homsa Baba Amr, koje su oni napustili pre skoro nedelju dana posle jednomesečne opsade grada od strane snaga sirijske vlade.

Portparol Crvenog krsta u Ženevi Kristijan Kardon izjavio je za Glas Amerike da se Ejmos pridružila timu sirijskog arapskog Crvenog polumemeseca tokom 45-minutnog obilaska ugroženog područja. Portparol je takođe rekao da je humanitarni tim ustanovio da je većina stanovnika četvrti baba Amr pobegla u okolne oblasti, gde humanitarni radnici poslednjih dana raspoređuju hranu i medicinske zalihe.

Ejmos je prvi strani zvaničnik kome je sirijska vlada omogućila da uđe u Baba Amr otkad je početkom februara počela sa bombardovanjem četvrti. Sirijski aktivisti za ljudska prava i očevici tvrde da su u napadima vladinih snaga ubijene stotine ljudi, dok su građani ostali bez hrane, vode i medicinske nege. Humanitarni radnici čekaju da im se dozvoli da konvoj sa zalihama uđe u baba Amr još od prošlog petka, ali ih sirijske vlasti sprečavaju, navodeći bezbednosne probleme.

XS
SM
MD
LG