Linkovi

Obama i Netanjahu o Iranu


Američki predsednik Barak Obama (desno) rukuje se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, na početku današnjeg sastanka u Beloj kući
Američki predsednik Barak Obama (desno) rukuje se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, na početku današnjeg sastanka u Beloj kući

Američki predsednik Barak Obama rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da je njegova predanost izraelskoj bezbednosti „čvrsta kao stena“, kada su se njih dvojica susrela danas u Vašingtonu radi razgovora o tome kako sprečiti Iran da stekne nuklearno naoružanje.

Govoreći novinarima pre sastanka iza zatvorenih vrata u Beloj kući Obama je rekao kako ove godine očekuje nekoliko teških meseci dok Sjedinjene Države i Izrael budu usklađivali svoj odgovor na iranske nuklearne aktivnosti. Iran demantuje da nastoji da stekne nuklearno naoružanje i kaže da su njegove nuklearne ambicije miroljubive.

Američki predsednik je izjavio da još ima vremena za rešavanje spora sa Iranom na diplomatski način, za koji je rekao da mu i on i premijer Netanjahu daju prednost. Ali on je ponovio svoje gledište da su na stolu sve opcije za sprečavanje Irana da stekne nuklearno naoružanje.

Izraelski premijer Netanjahu je rekao da Izrael mora da rezerviše sebi pravo da se brani i bude gospodar sopstvene sudbine. On je takođe izrazio zadovoljstvo američkim savezništvom sa Izraelom i rekao da su obe zemlje suočene sa zajedničkim neprijateljem, Iranom.

Američki i izraelski funkcioneri izražavaju različita gledišta o tome šta bi moglo da izazove vojni napad na iranska nuklearna postrojenja. Američki funkcioneri su rekli da bi Vašington mogao da deluje ako Iran donese odluku da sklopi nuklearnu bombu, dok su izraelski funkcioneri izjavljivali da bi vojna akcija mogla da bude neophodna ranije, kako bi se Iran sprečio da delove bombe skloni van domašaja mogućeg napada.

XS
SM
MD
LG