Linkovi

OEBS: Izbori u Rusiji namešteni


Putinove pristalice na jednom od jučerašnjih skupova podrške u Moskvi
Putinove pristalice na jednom od jučerašnjih skupova podrške u Moskvi

Evropski posmatrači kažu da su predsednički izbori u Rusiji nesumnjivo bili namešteni u korist premijera Vladimira Putina, koji je pobedio u prvom krugu.

U saopštenju Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi – OEBS – kaže se da istinskog nadmetanja kandidata nije bilo i da je zloupotreba državnih službi osigurala da Putinova pobeda ne bude dovedena u pitanje.

OEBS takođe kaže da je Putin nesumnjivo imao prednost u pristupnosti medijima i da su zbog preterano restriktivnih zahteva za registraciju kandidata birači imali ograničen izbor. Pomenuta organizacija kaže da je izbornih nepravilnosti bilo na trećini glasačkih mesta.

Prema nepotpunim rezultatima Putin je osvojio 64 odsto glasova, a njegov najbliži rival, predsednik Komunističke partije, Genadij Zjuganov, 17 odsto.Preostala tri kandidata osvojila su manje od 10 odsto glasova.

Putin je izjavio da je pobedio u, kako se izrazio, „otvorenoj i poštenoj borbi“. On se juče suznih očiju obratio desetinama hiljada pristalica okupljenih ispred Kremlja, zahvalivši im se što su sprečili da zemlja, prema njegovim rečima, „padne u ruke neprijateljima koji su pokušali da ugrabe vlast“.

Pokojni ruski predsednik Boris Jeljcin imenovao je Putina za svog naslednika prvog dana 2000. godine. Iste godine Putin je pobedio na predsedničkim izborima da bi 2004. ponovo bio izabran za predsednika. Protekle četiri godine služio je kao premijer pod predsednikom Dmitrijem Medvedevom.

Putinovi kritičari kažu da je on sve vreme planirao da se vrati na predsednički položaj i da u stvari nikada nije ispustio vlast iz ruku. Izmenom ustava predsednički mandat je sada ograničen na dva uzastopna šestogodišnja perioda, zahvaljujući čemu bi Putin mogao da ostane na vlasti od 2024. godine, što mnogi Rusi smatraju uznemirujućim.

Hiljade Rusa izašle su na ulice Moskve radi učešća na dva rivalska skupa - za i protiv pobede premijera Vladimira Putina na jučerašnjim predsedničkim izborima. Nije bilo izveštaja o hapšenjima na centralnom moskovskom Puškinovom trgu, gde su opozicione grupe dobile odobrenje da održe skup. Medjutim, policija je uhapsila Eduarda Limonova, lidera zabranjene Nacionalne boljševičke stranke, i nekoliko desetina njegovih sledbenika koji su pokušali da održe odvojene nedozvoljene proteste. Oko stotinu demonstranta je takodje uhapšeno u Sankt Petersburgu.

XS
SM
MD
LG