Linkovi

Grčka na pragu izlaska iz krize


Grčki premijer Lukas Papademos je po svemu sudeći postigao dogovor sa ostatkom eurozone o izbavljenju Grčke iz duboke finansijske krize
Grčki premijer Lukas Papademos je po svemu sudeći postigao dogovor sa ostatkom eurozone o izbavljenju Grčke iz duboke finansijske krize

Posle višemesečnih pregovora evropski lideri su optimisti da će Grčkoj biti odobren zajam u vrednosti od 170 milijardi dolara.

Posle današnje telefonske konferencije sa grčkim premijerom Lukasom Papadimosom, nemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Mario Monti izrazili su uverenje da će dogovor o spašavanju Grčke privrede biti postignut. Odluku o tome trebalo bi da donesu ministri finansija 17 zemalja eurozone, kada se u ponedeljak budu sastali u Briselu.

U međuvremenu, Grčka još razrađuje sa međunarodnim zajmodavcima neke detalje tog dogovora – drugog u protekle dve godine. Atina je prošle nedelje pristala na zahteve zajmodavaca koji su tražili dodatno stezanje kaiša u Grčkoj, povrh ranije sprovedenih mera štednje. Uprkos žestokim demonstracijama u Atini protiv novih zahteva međunarodne zajednice grčki parlament je usvojio nova smanjenja troškova.

Grčki ministar za javni red, Kristos Papucis, rekao je da je njegova dugovima ophrvana zemlja učinila sve što je mogla da reši svoje finansijske nevolje.

Stroge mere štednje znatno su otežale život običnih građana u Grčkoj pošto je vlada znatno smanjila izdatke za socijalne službe, smanjila minimalnu nadnicu i otpustila na hiljade zaposlenih iz državnih službi.

XS
SM
MD
LG