Linkovi

SB UN raspravlja o Siriji


Sirijski tenkovi u dejstvu protiv pobunjenika, juče, u gradu Rastanu, u centralnoj pokrajini Homs
Sirijski tenkovi u dejstvu protiv pobunjenika, juče, u gradu Rastanu, u centralnoj pokrajini Homs

U Savetu bezbednosti UN počela je rasprava o rezoluciji, čiji sponzor je Maroko. Na sednici učestvuju predstavnici najvažnijih organizacija i zemalja koje podržavaju taj nacrt, uključujući generalnog sekretara Arapske lige Nabila Elarabija, katarskog premijera, američku državnu sekretarku Hilari Klinton, kao i njene kolege iz Britanije i Francuske.

Zapadne novinske agencije koje su imale uvid u nacrt rezolucije kažu da on odobrava plan Arapske lige koji predviđa da sirijski predsednik Bašar al-Asad preda vlast svom zameniku i osnuje vladu nacionalnog jedinstva koja bi pripremila izbore pod međunarodnim nadzorom.

Rusija medjutim upozorava da bi nastojanja zapadnih i arapskih zemalja da Savet bezbednosti usvoji njihov predlog rezolucije o Siriji mogla da gurnu tu zemlju u građanskim rat. Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Genadij Gatilov rekao je danas da pomenuta rezolucija ne bi dovela do kompromisa u desetomesečnom ustanku protiv autokratske vladavine predsednika Bašara al-Asada.

U međuvremenu, sirijski aktivisti javljaju da vladine snage učvršćuju kontrolu nad istočnim predgrađima Damaska posle višednevnih borbi sa pobunjenicima, koji su na kratko osvojili manje teritorije na nekoliko kilometara od sedišta Asadove vlasti.

Aktivisti su danas saopštili da je u borbama snaga lojalnih Asadu sa labavo organizovanim pobunjenicima u predgrađima Damaska i u centralnoj pokrajini Homs, ubijeno oko stotinu ljudi, od kojih su mnogo bili civili. Broj žrtava nije moguće proveriti iz nezavisnih izvora jer Sirija ne dozvoljava stranim novinarima da se slobodno kreću unutar zemlje.

XS
SM
MD
LG