Linkovi

Film odlazi u istoriju


Film odlazi u istoriju
Film odlazi u istoriju

Nedavno bankrotstvo najveće američke firme za proizvodnju fotografskog materijala, Kodak, uticaće ne samo na zaposlene u njoj već i na mnoge fotografe koji još koriste klasični fotografski proces sa filmom i hemikalijama, kakve je Kodak proizvodio od 19. veka.

Džim Megargi upoređuje sebe i druge slične njemu sa dinosaurusima na ivici izumiranja. Kao tradicionalni fotograf Megargi vodi beznadežnu bitku sa digitalnom fotografijom.

„Postoji fizička razlika između klasične i digitalne fotografije, što je nešto o čemu većina ljudi ne razmišlja. Klasična fotografija je nagrizanje sloja srebra na površini fotopapira dok je digitalna fotografija ispisana bojama na papiru“, kaže Megargi.

Megargi kaže da bankrot Kodaka ne znači kraj za klasične fotografe – bar za sada. Materijal još može da se nabavi iako nekih proizvoda više nema.

Kada fotograf izgubi neki materijal, na primer svoju najomiljeniju vrstu filma, okreće se drugim kompanijama, koje možda nemaju baš taj isti film ali imaju neki sličan“, kaže Megargi.

Ali prestanak proizvodnje određenog artikla često znači i gubitak posla za radnike. Jedan od takvih je Rej Rok, zaposlen u Kodakovoj fabrici, u Ročesteru u državi Njujork.

„Lično sam vrlo zabrinut jer mi treba još nekoliko godina do penzije. Videćemo šta će biti“, kaže Rok.

Posmatrači kažu da će Kodak verovatno opstati zahvaljujući tome što je kompanija vlasnik nekih patenata za digitalnu fotografiju. Brus Apbin je urednik magazina Forbs.

„Predviđam da će postati kompanija za intelektualnu svojinu i da će živeti od naplaćivanja autorskih prava za svoje patente i tehnologiju“, kaže Apbin.

Fotograf Džim Megargi kaže da može da napravi umetničku fotografiju klasičnim postupkom za manje od sata i upozorava da se izrada zaista kvalitetne digitalne fotografije ne svodi na pritiskanje nekoliko dugmića.

„Nije neobično da neko ko želi da na kompjuteru učini istu stvar potroši na to dva, tri, pa i četiri sata“, kaže Megargi.

Megargi kaže da je poređenje klasične i digitalne fotografije slično poređenju uljane slike i akvarela – odnosno da se veoma razlikuju. Čovek koji poredi sebe sa dinosaurusima kaže kako se nada da će proizvodnja tradicionalnog filmskog materijala sprečiti izumiranje njegovog zanata.

XS
SM
MD
LG