Linkovi

Francuska preti povlačenjem iz Avganistana


Francuski vojnici na zadatku u Avganistanu
Francuski vojnici na zadatku u Avganistanu

Francuska je danas zapretila ubrzavanjem povlačenja svojih snaga iz Avganistana pošto je jedan avganistanski vojnik ubio četiri francuska vojnika.

Predsednik Nikola Sarkozi suspendovao je francuske vojne operacije u Avganistanu i saopštio da razmišlja o prevremenom povlačenju francuskih vojnika iz te zemlje ako posle današnjeg napada ne budu uspostavljeni, kako je rekao, „jasni uslovi bezbednosti“.

Još 15 francuskih vojnika je ranjeno u istom napadu, koji se dogodio u oblasti Tagab, u istočnoj avganistanskoj pokrajini Kapisa.

Francuski ministar odbrane Žerar Longe rekao je da su poginuli francuski vojnici bili nenoružani kada je napadač otvorio vatru, tokom vežbe sprovođene u jednoj bazi kojom zajednički upravljaju francuske i avganistanske snage. Napadač je u međuvremenu uhapšen.

Današnji incident je najnoviji od nekoliko napada u kojima su pripadnici avganistanskih snaga bezbednosti ubili pripadnike međunarodnih snaga.

U decembru, u istoj pokrajini, jedan avganistanski vojnik ubio je vatrenim oružjem dvojicu pripadnika francuske Legije stranaca. Ranije ovog meseca, jedan avganistanski vojnik pucao je i ubio jednog američkog vojnika u pokrajini Zabul.

Sa današnjim pogibijama broj francuskih vojnika ubijenih u ratu u Avganistanu popeo se na 82. U toj zemlji služi oko 3600 francuskih vojnika, pretežno u njenom istočnom delu, a sve borbene trupe trebalo bi da se povuku iz Avganistana 2014. godine.

Predsednik Sarkozi je danas rekao da je „neprihvatljivo“ da avganistanski vojnici napadaju francuske vojnike. On je dodao da će ministar odbrane Longe i načelnik generalštaba francuske vojske danas otputovati u Kabul kako bi se upoznali sa okolnostima pomenutog napada i preporučili kako bi trebalo reagovati.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai izrazio je saučešće i dodao da Francuska i Avganistan imaju „iskrene“ odnose u kojima je Francuska pružila „veliku“ pomoć Avganistanu tokom proptekle decenije. U Letoniji, generalni sekretar NATOa Anders Fog Rasmusen rekao je da je ovo „tužan dan“ za međunarodne vojnike u Avganistanu i za francuski narod, ali je insistirao na tome da su takvi incidenti „izolovani“.

Američki dnevnik Njujork tajms u današnjem izdanju navodi jedan tajni izveštaj koalicije u kome se kaže da su takvi napadi motivisani duboko usađenom netrpeljivošću između snaga koje bi trebalo da budu savezničke. U istom izveštaju se kaže da su zlovolja i nepoverenje snažni među civilima i vojnicima na obe strane.

XS
SM
MD
LG