Linkovi

Istraga o hakerskim napadima


Funkcioneri sajta megaaploud uhapšeni na Novom Zelandu pod sumnjom da su kršili autorska prava u Sjedinjenim Državama

Američki federalni istražni biro - FBI – istražuje zašto su njegov i sajtovi Sekretarijata za pravosuđe i nekih kompanija industrije zabave oboreni u četvrtak, neposredno pošto su vlasti zatvorile jedan od najvećih sajtova za razmenu fajlova. Odgovornost za taj napad, zbog koga su pomenuti sajtovi bili zatvoreni nekoliko sati, preuzela je hakerska grupa Anonimus. Do danas svi oboreni sajtovi ponovo su proradili, uključujući sajtove federalnih agencija.

Ranije juče, američke federalne vlasti zatvorile su sajt za razmenu audio i video fajlova Megaaploud i optužile njegovog osnivača i još šest drugih osoba za kršenja zakona protiv piraterije.

Na zahtev američkih vlasti osnivač Megaaplouda, Kim Dotkom, takođe poznat kao Kim Šmic, uhapšen je juče na Novom Zelandu zajedno sa još trojicom najviših funkcionera tog sajta. Preostala trojica optuženih još su na slobodi.

U svom saopštenju američki Sekretarijat za pravosuđe i FBI kažu da je ta akcija „jedan od najvećih krivičnih slučajeva u vezi sa autorskim pravima“, ikada pokrenutih od strane Sjedinjenih Država. Ako budu proglašeni krivim osumnjičenima prete kazne do 20 godina zatvora. Vlasti kažu da su vlasnici autorskih prava zbog Megaaplouda izgubili više od 500 miliona dolara.

Pomenuti sajt omogućavao je korisnicima da šalju i primaju veoma velike fajlove, što je prema američkim federalnim funkcionerima omogućavalo korisnicima da besplatno koriste materijal zaštićen autorskim pravima, kao što su holivudski filmovi, često i pre nego što bi se pojavili u bioskopima.

Megaaploud i mnoge poznate ličnosti koje ga podržavaju tvrde da je sajt korišćen pretežno za transfer legitimnih fajlova.

XS
SM
MD
LG