Linkovi

Superheroji u savremenom okruženju


Superheroji u savremenom okruženju
Superheroji u savremenom okruženju

Ljubitelji stripova već decenijama uživaju u avanturama Marvelovih superheroja kao što su Spajdermen, Halk i kapetan Amerika. Međutim, kako su video igrice sve popularnije, a na internetu može da se pronađe zabava bilo koje vrste, crtači stripova morali su da prilagode radnju i mesto u kojima su smeštene priče o slavnim junacima.

Obožavaoci stripova iz Hjustona, a i šire, došli su u prodavnicu stripova “Osma dimenzija” kako bi upoznali autora i umetnika novog izdanja Marvela pod nazivom “Skarlet Spajder”, čija je radnja smeštena baš ovde. “Skarlet Spajder” je superheroj iz Hjustona koji je nastao po ugledu na Spajdermena. Osamnaestogodišnja Stefani Burdžes prepoznaje neke krajeve grada.

“Listala sam strip i bilo je kul kad sam videla neke zgrade koje su mi izgledale poznato”.

Bio je to dobar dan za vlasnika prodavnice Džeremija Buloka, kome se takođe dopada što je radnja ovog stripa smeštena u njegovom rodnom gradu.

“Ja sam vlasnik prodavnice stripova, ali sam prvenstveno ljubitelj stripova, tako da sam vrlo uzbuđen zbog ovoga”.

Bulok objašnjava da ova serija takođe pomaže da se prodaju stariji stripovi, kojima cena raste sa porastom interesovanja kolekcionara.

“Raspoloženje kolekcionara ima veliki značaj za industriju stripova i to je ono što ovaj posao čini zanimljivim”.

Ove knjige privlače i mlade i stare čitaoce.

“Moji roditelji su bili vlasnici samoposluge, a mi bismo stajali ispred kioska sa stripovima i sve bismo ih pročitali”.

Mnogi ljubitelji kažu da im se dopadaju opisi izmišljenih heroja i svetova u kojima žive. Autor najnovije serije “Skarlet Spajder”, Kristofer Jost, pokušava da stvori svet sa kojim čitaoci mogu da se identifikuju.

“Stripovi su nova mitologija, pa ako pogledate filmove i video igre, svi veći letnji hitovi su bazirani na stripovima”.

Većina Marvelovih junaka su iz Njujorka, međutim nadležni u kompaniji sada smeštaju nove heroje i u druge američke gradove kao što je Hjuston, gde Jost vidi bezbroj mogućnosti za nove avanture.

“Hjuston mi je izgledao kao sjajna destinacija jer pod jedan, još nije prikazan u Marvelovom univerzumu, a pod dva, ima dosta potencijala jer se nalazi blizu Meksika i Meksičkog zaliva”.

Jost dodaje da će radnja sledeće epizode biti smeštena oko naftne platforme u Meksičkom zalivu. Umetnik Rajan Stedman je za scene u prvom delu serijala koristio fotografije sa interneta, ali sada će, u pratnji rođaka, i sam krenuti u obilazak Hjustona.

“Krenućemo u obilazak grada, napraviću fotografije i pokušaću da osetim kako grad diše da bih kasnije mogao na crteže da dodam detalje, koji su jako važni”.

Ali nameće se pitanje – s obzirom na obrazovno stanje u Sjedinjenim Državama, zar deca ne bi trebalo da čitaju “prave knjige”? Ne bi, smatra učiteljica četvrtog razreda i ljubiteljka stripova, Debi Kuk.

Čitanje je čitanje. Bitno je da uradite šta god možete da ih podstaknete da više čitaju i bolje razumeju. Ja ih bodrim da čitaju što god mogu”.

Dakle, stripovi mogu da budu od koristi, ali ipak kako tvrdi Džeremi Bulok, zabava je i dalje na prvom mestu.

XS
SM
MD
LG