Linkovi

Kapetan odbio da se vrati na "Konkordiju"


Spasioci se penju po strmoj palubi prevrnutog italijanskog broda Kosta Konkordija, nasukanog kraj italijanske obale
Spasioci se penju po strmoj palubi prevrnutog italijanskog broda Kosta Konkordija, nasukanog kraj italijanske obale

Italijanski spasioci i dalje tragaju za preživelima u olupini luksuznog broda za krstarenje koji je naleteo na stenje i prevrnuo na bok nadomak obale severne Italije. Za to vreme, italijanski dnevnik Korijere dela Sera, objavio je transkript dramatičnog razgovora italijanske Obalske straže i kapetana, koji pokazuje da je kapetan Frančesko Sketino odbio naredjenje lučkih vlasti da se vrati na brod, koji je napustio u čamcu za spasavanje. Pošto je danas pronadjeno još pet tela, ukupan broj žrtava brodoloma povećao se na najmanje 11, a za dvadeset četiri osobe se i dalje traga.

Spasioci su probili otvore na olupini broda kako bi ušli u njegovu unutrašnjost, u potrazi za preživelima. Zbog uzburkanog mora postoji bojazan od mogućeg izlivanja nafte. Za sada se nije izlio nijedan od gotovo dva miliona litara goriva, ali su oko broda postavljene gumene membrane koje sprečavaju izlivanje nafte.

Holandska kompanija Smit, specijalizovana za pomorske havarije, kaže da će ispumpavanje goriva iz prevrnutog italijanskog putničkog broda trajati nedeljama.

"Brodolom nije naneo štetu samo ovom ostrvu već i celoj obali, koja od Livorna ka jugu živi od turizma. Turizam je u današnje vreme ključan za Italiju”, kaže Antonija, meštanka ostrva Djiljo.

Vlasnik broda, kompanija Kosta Krosijere, smatra da je nesreću izazvao ljudski faktor, odnosno greška kapetana. Tužioci tvrde da je plovidba tako blizu obale bila nesmotren manevar. Kapetan je uhapšen i optužen za ubistvo iz nehata, jer je navodno napustio brod pre nego što su spaseni svi putnici.

"Beskrupuloznost nepromišljenog manevra koji je izveo kapetan broda Kosta Konkordija je neoprostiva”, ocenio je tužilac Frančesko Veruzio.

Brod sa više od 4,000 putnika i članova posade, nasukao se u petak uveče. Preživeli opisuju haotične i zastrašujuće scene. Neki kažu da nije bilo nikakve organizovane evakuacije, dok su drugi skakali u hladno more i plivali do obale. Megan Mori i njen suprug bili su na bračnom putovanju.

"On je u stvari iz čamca za spasavanje pomagao ljudima. Nigde na vidiku nije bilo članova posade, svi su gledali samo sebe, trčali da se spasu, jer su svi, naravno, želeli da sidju s broda.”

Zvaničnici kažu da je putnicima, kada je brod naleteo na stene, naredjeno da stave pojase za spasavanje i ukrcaju se na čamce. Medjutim, putnici kažu da se brod tako naglo i brzo preturio na stranu, da mnogi čamci nisu mogli da se spuste u vodu.

XS
SM
MD
LG