Linkovi

Arapska liga: U Siriji moguć građanski rat


Učesnica demonstracija protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada nosi transparent na kome piše "Odlazi, hoćemo da se vratimo u školu", 13. januar 2012.
Učesnica demonstracija protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada nosi transparent na kome piše "Odlazi, hoćemo da se vratimo u školu", 13. januar 2012.

Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi upozorio je da Sirija možda srlja u građanski rat, dok je danas na hiljade Sirijaca izražavalo podršku jednoj naoružanoj pobunjeničkoj grupi.

Elarabi je to izjavio u intervjuima za agenciju Asošijeted pres i jednu egipatsku televizijsku stanicu, dok su antivladini demonstranti u Siriji izražavali podršku Slobodnoj sirijskoj armiji koju sačinjavaju pretežno bivši sirijski vojnici.

Aktivisti kažu da se 20 hiljada ljudi okupilo u gradu Ariha, u severozapadnoj oblasti Idlib. Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je da su vojnici otvorili vatru na demonstrante ubivši najmanje jednu osobu.

Tokom proteklih nekoliko meseci desetomesečne brutalne mere ugušivanja demonstracija u Siriji propraćene su sa većim nasiljem, jer su vojni dezerteri počeli da koriste oružje protiv vladinih snaga.

Nabil Elarabi je dao izjave pošto su ranije ove nedelje pristalice sirijskog predsednika Bašara al-Asada ranile najmanje 11 članova posmatračke misije Arapske lige u Siriji. Istovremeno, jedan od posmatrača je napustio svoj tim nazvavši akciju posmatranja „farsom“. Aktivisti su izjavili za Glas Amerike kako očekuju da će još 11 posmatrača uskoro napustiti misiju.

XS
SM
MD
LG