Linkovi

Nezaposlenost u SAD i dalje u padu


Američka privreda otvorila je u decembru 200 hiljada novih radnih mesta
Američka privreda otvorila je u decembru 200 hiljada novih radnih mesta

Američka privreda otvorila je u decembru 200 hiljada radnih mesta dok je nezaposlenost pala nanajniži nivo od početka 2009.

Prema danas objavljenom izveštaju Sekretarijata za rad kaže se da je stopa nezaposlenosti smanjena za dve desetine jednog procenta i da sada iznosi 8,5 odsto.

Sva nova radna mesta otvorena su u privatnom sektoru, najviše u transportu, maloprodaji, proizvodnji i zdravstvu. Istovremeno zaposlenost u federalnoj i vladama pojedinačnih država smanjena je za 12 hiljada radnih mesta.

Ovo je šesti uzastopni mesec u kome je privreda otvorila najmanje sto hiljada radnih mesta iako još nije nadoknadila 8 miliona radnih mesta izgubljenih tokom recesije. Visoka nezaposlenost učinila je ekonomiju najvažnijom temom kampanje za predsedničke izbore u novembru.

Predsednik Obama je pozdravio novo smanjenje nezaposlenosti rekavši da je tokom 2011. privreda dobila više radnih mesta nego bilo koje godine od 2005. Ali on je dodao da su milioni Amerikanaca još bez posla i da to pogađa mnoge porodice i male firme. U govoru održanom danas u Vašingtonu Obama je rekao da „još ima posla koji treba da obavimo“.

XS
SM
MD
LG