Linkovi

25 mrtvih u eksploziji u Damasku


Snimak sirijske državne novinske agencije SANA koji prikazuje posetu posmatrača Arapske lige povređenima u današnjoj eksploziji u Damasku
Snimak sirijske državne novinske agencije SANA koji prikazuje posetu posmatrača Arapske lige povređenima u današnjoj eksploziji u Damasku

Bombaš samoubica razneo se eksplozivom na prometnoj raskrsnici u Damasku ubivši 25 i ranivši najmanje 46 osoba.

Sirijski državni mediji kažu da je bombaš izazvao eksploziju kraj jedne škole i policijske stanice, u centralnoj četvrti Midan. Po svemu sudeći meta napada je bio jedan autobus sa policajcima.

Sirijska državna televizija prikazuje snimke ljudi kako nose ostatke poginulih kao i ozlojeđene građane koji uzvikuju da je napad bio delo terorista. Na snimcima se takođe vide oštećena vozila i policijski autobus sa porazbijani prozorima i tragovima krvi u njegovoj unutrašnjosti.

Vlada i opozicija razmenili su optužbe o tome ko je organizovao napad.

Lider opozicione Slobodne sirijske armije rekao je za televizijsku stanicu Al Arabija da sirijska vlada ima „dugu istoriju manipulisanja terorističkim napadima“.

Sirija odavno tvrdi da ustanak protiv režima predsednika Bašara al-Asada predvode naoružani teroristi.

Do napada je došlo dve nedelje posle dve eksplozije ispred zgrada državne bezbednosti u Damasku, u kojima je poginulo 44 ljudi.

U međuvremenu sve su snažnije kritike na račun efikasnosti misije Arapske lige u Siriji, čiji posmatrači prate u kojoj meri se Sirija pridržava obećanja da će okončati desetomesečno krvavo obračunavanje sa demonstrantima.

Premijer Katara, Šeik Hamad bin Jasim al-Tani, juče je priznao da su posmatrači Arapske lige činili „greške“.

Arapska liga održaće sastanak u nedelju, u Egiptu, kako bi ocenila nalaze posmatrača u Siriji i odlučila da li da se ta misija nastavi.

XS
SM
MD
LG