Linkovi

Rusija: U potrazi za demokratijom


Protesti u Moskvi
Protesti u Moskvi

Dvadeset godina posle raspada Sovjetskog Saveza, Rusija je postigla ogroman ekonomski napredak. Dohodak se udesetostručio. Ali na oba kraja tih promena su demonstracije – 1991. protiv komunizma, a danas, da bi se oživeo odloženi ruski san o demokratiji.

Dvadeset godina posle pada komunizma, Rusi opet demonstriraju, ovog puta za demokratske reforme.Maša Lipman, učesnica protesta 1991, sada je analitičarka u Karnegijevom centru u Moskvi.

„Veoma je simbolično da se ova aktivnost javnosti povećava tačno 20 godina posle raspada Sovjetskog Saveza.“

Godine 1991, prioritet je imala ekonomija. Vladimir Rižkov, u to vreme je pokušavao da upravlja jednim gradom u provinciji.

„Ekonomija je bila razorena. Ništa nije funkcionisalo. Sećam se da smo svakodnevno održavali sastanke na kojima smo razmatrali najobičnija pitanja: gde bismo mogli da nabavimo ugalj? Gde može da se dobije kerozin? Čak smo održali sastanak na kojem smo pokušavali da smislimo kako da obezbedimo hleb i mleko za grad.“

Dvadeset godina posle sovjetskog kolapsa, realni dohodak Rusa se bitno povećao. Ali demokratske institucije to nisu pratile. Lilija Šibanova vodi izbornu posmatračku organizaciju „Golos“.

„Što se tiče samih demokratskih reformi, one su se završile vrlo brzo. U ovoj zemlji su pokušavali da ih sprovedu vrlo kratkotrajno. Hoću da kažem, prava predstavnička vlast, pravi izbori, stvarna, otvorena rasprava. Sve je to vrlo brzo prekinuto.“

Anketar Lev Gudkov kaže da se osnovne institucije nisu razvijale paralelno sa novim ruskim potrošačkim duhom.

„Vlast je i dalje vertikalna, društvo je ne kontroliše i u suštini, uprkos svim reformama, organizovana je na isti način na koji je bila u Sovjetskom Savezu. A njena baza je pretzežno politička policija, kriminalistička policija, ne postoji nezavisni sud, sudski postupak i sistem obrazovanja.“

Sada, decenija stabilnosti i eksplozija povezivanja putem interneta, povećava jaz između Rusa i njihove autoritarne vlasti. Igor Jurgens, direktor Instituta za savremeni razvoj, kaže da 90 odsto Moskovljana koristi internet, dok je birokratska vlast – kako doslovno kaže – i dalje feudalna.

„Čujem kako ljudi koji su u penziji, skromno obučeni, preko interneta javljaju jedni drugima da su recimo pronašli novi slušni aparat. To je promena egzistencijalnog reda. Feudalizam protiv modernizacije i to sve u istoj korpi, što nije zdravo, ali će se doći do rešenja. Bilo evolucijom, čemu se mnogo nadam, bilo revolucijom, što se nadam da ćemo izbeći i u čemu smo već imali svoj doprinos.“

Veliki test je bio izlazak na veliki demokratski miting prošle subote – na kojem je simbolično nastupio i Mihail Gorbačov, tačno 20 godina otkako je objavio raspad Sovjetskog Saveza.

XS
SM
MD
LG