Linkovi

Predsednička politika i seksualni skandali


Američki biznismen Herman Kejn
Američki biznismen Herman Kejn

Američki biznismen Herman Kejn, prekinuo je svoju kampanju za predsedničku nominaciju Republikanske stranke nakon optužbi za seksualno uznemiravanje i dužu vanbračnu aferu. Kejn se pridružio dugoj listi predsednika i predsedničkih pretendenata, čiji je lični život privukao pažnju javnosti.

Od predsednika Tomasa Džefersona do Vilijama Džefersona Klintona, u američkoj politici neprekidno izlaze u javnost seksualni skandali. Herman Kejn je najnoviji u nizu političara pod mikroskopom.

„Rekao sam vam da se meta na mojim ledjima povećala.“

Prvo su se pojavile tvrdnje o seksualnom uznemiravanju, a potom, tvrdnje o 13-godišnoj vanbračnoj aferi. Podrška javnosti Kejnu se naglo smanjila uprkos njegovom poricanju.

„Ako varate onda ste varalica, tako da je on za mene na neki način gotov.“

„Mene lično ne interesuje da li je to privatna ili javna stvar, ali to odslikava njegov karakter, to je njegova odluka, a da li je to vrsta osobe kakvu želimo da nas vodi?“

Predsednički istoričar na Američkom univerzitetu, Alan Lihtman, kaže da seksualni skandali razotkrivaju aroganciju političara.

Seskualni skandali posebno smetaju kad pogadjaju takozvane ‘porodične vrednosti’ kandidata koji izgleda da propovedaju jedno, a rade drugo. To je fundamentalna uvreda za američki narod.“

Demokratski predsednički kandidat iz 2008, Džon Edvards, doživeo je kraj političke karijere, kada su Amerikanci saznali da je postao otac deteta posle afere sa ženom koja je bila snimatelj u njegovom predizbornom timu.

Još jedan demokratski predsednički pretendent, Geri Hart, 1987. je ispao iz trke kada su se pojavile fotografije na kojima se oženjeni bivši senator vidi na jahti sa mladom manekenkom. Medjutim, seksualni skandali ne dovode uvek do kraja karijere. Tokom drugog predsedničkog mandata Bila Klintona, otkrivena je njegova afera sa pripravnicom u Beloj kući.

„Nisam imao seksualne odnose sa tom ženom.“

Čak i posle opoziva u Predstavničkom domu zbog laganja o tom odnosu, predsednik Klinton je zadržao visoku popularnost u javnosti. On je ostao na položaju, pošto Senat nije uspeo da ga smeni na osnovu te optužbe. Jedan od direktora Istraživačkog centra „Pju“, Majkl Dimok, kaže da je javnost spremna da pređe preko prošlih afera, ako vidi da političar ima dobre druge osobine.

„Ljudi stvarno žele da znaju stavove kandidata prema različitim pitanjima i kakvu vrstu liderskih osobina mogu da ispolje. Iako su njihovo poštenje i lični život jedna od polaznih tačaka za ljude, to ne mora za svakog da bude razlog za propast karijere.“

Skandali ne potresaju samo američke lidere. Tadašnji direktor Medjunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan, u maju je izgubio šansu da postane predsednik Francuske, pošto ga je hotelska sobarica u Njujorku optužila za pokušaj silovanja.

S obzirom da je Herman Kejn odustao od trke za predsedničkog kandidata, preostaje da se vidi da li bi jedan od njegovih glavnih republikansikih rivala, bivši predsednik Predstavničkog doma, Njut Gingrič – koji je svojevremeno izazvao kontroverzu sopstvenom vanbračnom aferom – takođe mogao da doživi da ga progoni sopstvena prošlost.

XS
SM
MD
LG