Linkovi

Brkovima protiv raka prostate


Veliki broj muškaraca pušta brkove u novembru kako bi podigli svest o problemu raka prostate
Veliki broj muškaraca pušta brkove u novembru kako bi podigli svest o problemu raka prostate

Rak prostate je poznat kao najčešće ustanovljena vrsta raka kod muškaraca, sa više od 16 miliona pacijenata koji se sa tom bolešću bore širom sveta. Nedavno se pojavio i pokret koji podiže svest o raku prostate koji postaje sve veći globalni problem. I baš kao što ružičasta traka simbolizuje borbu protiv raka dojke u oktobru, brkovi simbolizuju takav pokret u novembru .

Na klizalištu u okolini Vašingtona, članovi profesionalnog hokejaškog tima, Vašington Kepitalsa, imaju trening. Ako pogledate u njihova lica, možete da primetite da njih desetak ima nešto zajedničko - brkove. Oni su medju više od milion muškaraca u svetu koji počinju da puštaju brkove u novembru.

Ljudi će se možda nasmejati i reći da izgledamo smešno ali mene nije briga. Ja to radim već nekoliko godina, veoma je zabavno i mislim da za to postoji ogroman smisao“.

Metju Pero i članovi njegovog tima učestvuju u takozvanom „Movembru“. To je jednomesečna kampanja koja potstiče muškarce da puštaju brkove radi prikupljanja sredstava i podizanja svesti o muškom zdravlju, posebno o raku prostate. Mark Kirvan, vlasnik restorana u Arlingtonu u Virdžiniji kaže da njegovi brkovi podstiču razgovore sa gostima restorana.

„Glavni razlog zbog kojeg ja i moje osoblje učestvujemo u 'Movembru' je za mene veoma ličan. Iako u našim porodicama nije bilo slučajeva raka, tri člana su se razbolela tokom prošle godine.“

Movember je započeo kao mala kampanja u Australiji 2004. godine. Od tada, on je porastao u globalni pokret koji je prikupio više od 170 miliona dolara za istraživanje raka, edukaciju i programe preživljavanja. Doni Kilijan je menadžer za Sjedinjene Države.

Svakom šestom muškarcu biće ustanovljen rak prostate tokom života, a svakom drugom biće ustanovljen rak. To je veoma uporedivo sa ženskom statistikom.“

Učesnici „Movembra“ se nazivaju „Mo Bros“ odnosno braća. „Mo“ je, inače, australijski sleng za brkove. Postoje takodje i „Mo Sistas“ odnosno sestre, žene koje podržavaju pokret. Dženet Sisiareli se uključila, jer u tome učestvije njen suprug.

Deo mog ličnog učešća je da se u javnosti pojavljujem sa njim koji ima brkove, tokom novembra. Ali mi takodje širimo svest i prikupljamo novac putem naših stranica na Fejsbuku i Tviteru.“

Učesnici se okupljaju oko kreativnih aktivnosti kao što je takmičenje za donacije. Luk Rosa je nastavnik u srednjoj školi u Fols Čerču u Virdžiniji koja ima 21-nog člana „Mo Bros“ medju nastavnicima i učenicima.

„Svake nedelje postavljamo novu fotografiju na oglasnu tablu i učenici glasaju, stavljanjem sitnog novca u kutiju, za bilo kojeg nastavnika za kojeg smatraju da ima najbolje brkove tokom nedelje.“

Rosa kaže da je takmičenje pomoglo da učenici budu svesniji problema.

„Bilo je veoma zabavno. Oni koji su učestvovali, smejali su se jedni drugima, ali istovremeno, dok smo se smejali i pričali o tome, neprestano smo podizali svest o muškom zdravlju.“

Učesnici kažu da, dok kampanja ima ozbiljan razlog, ona takodje slavi život i zabavna je. Oni ističu da opušteni pristup kampanji omogućava ljudima da je sprovode širom sveta.

XS
SM
MD
LG