Linkovi

Ekonomske podele u Italiji


Fabrika automobilski guma "Pireli"
Fabrika automobilski guma "Pireli"

Italija je verovatno zemlja sa najvećim ekonomskim podelama u Evropi. Na gradove na severu Italije kao što su Milano i Torino, otpada više od pedeset odsto bruto društvenog dohotka zemlje, dok mnogi jug smatraju zemljom sieste i organizovanog kriminala. Međutim, pojedini analitičari tvrde da južna Italija poseduje neiskorišćene potencijale koji bi mogli da je izvuku iz sadašnjeg privrednog zastoja.

Jedna od futurističkih vizija italijanske industrije. Laserima se prave šare na automobilskim gumama. Sedište svetski poznate fabrika automobilskih guma, „Pireli“, nalazi se u Milanu u severnoj Italiji. „Pireli“ je nedavno prijavio da je u proteklih devet meseci povećao zaradu za oko 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Generalni direktor „Pirelija“, Marko Tronketi Provera je veoma ponosan na kompaniju koja uspešno posluje punih 140 godina. Ali on dodaje da „Pireli“ ne stiče profit poslovanjem u Italiji, već na globalnom tržištu.

Mi smo globalna kompanija čija 'glava i srce su u Italiji'. Više od 90 odsto naše prodaje i proizvodnje nalazi su u inostranstvu. Činjenica je da se u Evropi sve usporava.“

U Milanu se takođe nalaze sedište Gučija, Versaćea i Prade, kao i mnogih drugih svetski poznatih italijanskih firmi. Trgovinska organizacija Altagama, koja posluje sa luskuznom robom, predviđa da će iduće godine povećati promet u Aziji za više od 16 odsto. Trgovina italijanskom luksuznom robom kao da pobija ekonomsku krizu zemlje.

„Naša birokratija i pravosuđe su prekomplikovani. Sve je to prevaziđeno i mora da se menja.“

Napulj se nalazi 700 kilometara južno od Milana. Godišnji bruto dohodak u tom delu zemlje dostiže nešto malo više od polovine dohotka na severu zemlje. Analitičari navode da južna Italija već decenijama pati od nestašice investicija, uprkos postojanju Fonda za razvoj Evropske Unije, koji raspolaže sa milijardama evra. Đampjero Galo, profesor ekonomije na Univerzitetu Firence, kaže da ta neuravnoteženost stvara pogrešna predubeđenja.

„Postojeći jaz između severa i juga uverio je sever da razloge ekonomskih teškoća treba tražiti na pogrešnom mestu.“

Salvatore Miele je direktor kompanije Vinćenco Miele Transport u Napulju. Kontejneri njegove firme stižu do mnogih mesta u Italiji, ali i svuda po svetu.

„Birokratija ovde na jugu je sporija od birokratske procedure u drugim delovima Italije, a to blokira rast. Vladajuća elita i političari odavno ignorišu južnu Italiju, zato je sve ovde tako sporo.“

Južna Italija je na lošem glasu i zbog organizovanog kriminala. Miele kaže da on srećom nije time pogođen i na stvari gleda drugačije.

„Ako mladima uspemo da osiguramo budućnost i kriminal će nestajati. Potencijali južne Italije su ogromni. Naš veliki potencijal leži u mladim ljudima. Moramo im pomoći da nađu posao kako bi mogli da izgrade sopstvenu budućnost.“

Dva grada, dva lica italijanske privrede. Analitičari tvrde da izlazak Italije iz sadašnje dužničke krize leži upravo u premošćavanju jaza između severa i juga zemlje.

XS
SM
MD
LG