Linkovi

Male nade za dogovor o dugu


Pretres pred zajedničkim "superodborom" oba doma Kongresa za smanjenje deficita, 26. oktobar 2011.
Pretres pred zajedničkim "superodborom" oba doma Kongresa za smanjenje deficita, 26. oktobar 2011.

Najnoviji pokušaj smanjenja američkog državnog duga je po svemu sudeći propao. Čelnici 12-očlane komisije američkog Kongresa, pripremaju se da objave da nije postignut dogovor o smanjenju federalnog duga za oko hiljadu dvesta milijardi dolara u narednih deset godina, kako je to bilo najavljeno. Krajnji rok za dogovor ističe noćas u ponoć, ali se demokratski i republikanski zakonodavci već međusobno optužuju za neuspeh.

Politički podeljeni američki Kongres je i dalje zakočen u pogledu obuzdavanja sve većeg deficita i duga zemlje. Sve do sada, čak ni moćni dvostranački superodbor nije ispunio zadatak da pronađe uštede u iznosu od hiljadu i 200 milijardi dolara do određenog roka. Nedostak dogovora do 23. ovog meseca, znači automatsko kresanje troškova za domaće programe i nacionalnu odbranu u 2013. godini. Politički analitičar Stjuart Rotneberg kaže da postoji dobar razlog za određivanje krajnjeg roka.

„Moralo je da postoji nešto što će zaista da ih prisili da se dogovore, tako da su morali da odrede proceduru smanjenja troškova duž celog spiska, uključujući i vojne troškove za koje su mislili da će biti strašna alternativa koja će ih naterati da dođu do sporazuma.

Međutim, superodbor izgleda da je u nevolji iz istog razloga zbog kojeg sporazum do sada nije mogao da se sklopi i u Kongresu u punom sastavu. Napredne demokrate strahuju da će odbor da smanji programe socijalne pomoći do kojih im je veoma stalo, kaže nezavisni senator iz Vermonta, Berni Sanders.

„Biće prokleto ako budžet budemo balansirali preko grbače starih, bolesnih, dece i siromašnih. To je potpuno pogrešno.“

A konzervativni republikanci se plaše da će superodobor da poveća porez – čemu se većina njih protivi. Među njima je i predsednik Predstavničkog doma, Džon Bejner.

„Zajednički izabrani odbor ima samo jednu opciju: smanjenje troškova i reformu socijalnih programa.“

Pojedini republikanci sada nagoveštavaju da bi mogli da prihvate povećanje nekih poreza, ali oprezne demokrate kažu da je i dalje problem odnos smanjenja troškova i povećanja poreza. Među njima je i demokratski senator iz Virdžinije, Mark Vorner.

„Neuspeh ne može da bude opcija. Ceo svet nas posmatra.“

Neki zakonodavci kažu da će neuspeh superodbora u pronalaženju rešenja za zastoj, dodatno uzdrmati poverenje na globalnim tržištima i mnogih Amerikanaca - da je Kongres uopšte u stanju da razreši budžetske probleme u zemlji.

XS
SM
MD
LG